Powered by Jasper Roberts - Blog

Varm smörgåstårta med bacon

Hej mina vänner!!
 
Igår var det helt tyst här på bloggen och likaså i dag, men jag finns här, jag har bara varit lite upptagen. Idag har jag och barnen spenderat mer eller mindre hela dagen på Grand Samarkand tillsammans med en vän och hennes dotter. Vi åkte dit i förmiddags och började med en fika på mitt favorittillhåll - Askelyckan! Det blev en lite mördegsbakelse och en smaksatt kaffe Latte idag, mycket gott vill jag lova, om än onyttigt som tusan! 
Vi shoppade lite efter det, och idag fick hela familjen nya kläder minsann: både barnen och mamman och pappan. Mamman hittade tre tröjor i storlek S... S... Förstår ni vad jag säger? S!! Fattar ingenting! Tog först en L och provade, men den satt ju som en påse, och även så gjorde även M. Hör till saken att jag köpte dem på H&M dessutom, som jag brukar tycka är ganska små i storlekarna i vanliga fall. Nu var detta iofs löst sittande modeller på tröjorna, men i alla fall - storlek S, S som i Small! För bara ett år sen drog jag XXL i tröjor, och H&M var inte ens att tänka på att handla i. Då kanske ni kan få ett hum om lyckan när jag står och betalar tröjor på ett stort S på tvättrådet!!
 
Efter shoppingen åt vi lunch också. Jag och barnen delade på en pizza i foodcourten innan vi begav oss vidare till Maxi. Lika bra att passa på att handla när man ändå är där... Så, ikväll blir det fisk till middag. Torsk under ett citronfraiche-täcke med ärter och kokt potatis. Det ska bli riktigt gott kan ni tro!
 
På tal om god mat... Imorgon är det ju fredag, och då kan det väl kanske passa med något lite "festligare" till middag, eller vad sägs om smörgåstårta? Nu pratar jag inte om vilken smörgåstårta som helst, utan om en varm sådan faktiskt! Har ni ätit det någon gång? Det var faktiskt en arbetskollega som tipsade mig om detta första gången, och nu är det lite av en favorit här hemma. Både vuxna och barn brukar tycka om det i min erfarenhet.
 

Varm smörgåstårta med bacon

 
6 portioner
 
  • 18 skivor formfranska
  • 5 dl creme fraiche
  • ca 15 cm purjolök
  • 300 gram bacon
  • 2 tomater
  • ca 2 msk grönsakskrydda
  • ca 12 skivor ost
  • salt och citronpeppar
 
  1. Tärna baconet, och skiva purjolöken. Fräs dem tillsammans till baconet blir lite knaprigt.
  2. Blanda samman bacon, purjolök och creme fraiche. Smaka av med salt och citronpeppar.
  3. Lägg ut 6 skivor formfranska på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt. Bred sedan ut hälften av baconröran på brödskivorna. Upprepa en gång till och avsluta med ett lager formfranska - det ska alltså bli tre lager bröd, och två lager baconröra.
  4. Skiva tomaterna och lägg ut dem överst. Krydda med grönsakskryddan.
  5. Avsluta med att hyvla över ost över hela smörgåstårtan.
  6. Ställ in i ugnen på 225 grader i ca 25 minuter, tills osten fått fin färg.
 
 
Servera sedan gärna tillsammans med lite god sallad, och njut av en riktigt god varm smörgåstårta.
 
 
Det blir lite som en blandning mellan varma mackor och smörgåstårta, och ni bara måste testa om ni inte redan gjort det! Perfekt helgmat för familjen, och en alltid lika uppskattad bjudrätt om man har gäster hemma. 
 
 
Tips!
Byt ut formfranskan mot rågfranska istället för ett lite nyttigare alternativ.