Powered by Jasper Roberts - Blog

Matsedel vecka 24

Godkväll denna ljumma junikväll!
 
Söndag kcäll och helgen lider mot sitt slut igen med andra ord. Vi har haft en riktigt bra helg, och jag försöker supa in de sista timmarna av denna söndagen så väl jag kan också. Det är ljust ute och fortfarande ljummet i luften, precis som det ska vara en junikväll med andra ord! Hoppas att ni andra också haft en skön helg och att ni, som jag, nu njuter in i det sista? 
 
Vad har vi hittat på i helgen då? Igår var vi i Vimmerby på Astrid Lindgrens Värld för tredje året i rad, och barnen uppskattar det lika mycket varje gång. Vi var där tillsammans med min kusin och hennes familj, även det för tredje året i rad, och barnen älskar att leka med sin lilla nästkusin. Lika busiga är de alla tre också! I år lyckades vi faktiskt bara se teatrar som vi inte sett föregående år, så det var ju lite extra kul förstås. Vi åkte "båt" på Saltkråkan för första gången med, vilket var mycket uppskattat. Det var dock extremt mycket folk verkligen så barnen blev vldigt besvikna när vi missade hela två teaterföreställningar som de ville se, pga av att det var så mycket folk att man inte ens kom fram för att kunna ta en ståplats. Över lag var det dock en mycket lyckad dag med nöjda barn och föräldrar, så man ska verkligen inte klaga. 
 
Idag har vi bara tagit det lugnt. Eller ja, i alla fall jag och pappan i familjen... Barnen har vi knappt sett skymten av idag om vi ska vara ärliga. De har båda haft kompisar hemma idag och lekt med, och de har varit ute större delen av dagen. Dessutom har de lekt tillsammans med några andra barn här i vårt kvarter, så nej, vi har knappt sett skymten av dem som sagt. Halva kvarterets barn var dock här och åt lunch, haha! Korv med bröd åt ett halvt kompani med andra ord, och barnen var övernöjda. Ja, jag tycker det rär riktigt roligt att de leker och har roligt, och är tacksam för att de har kompisar som de trivs så bra med. Att de dessutom känner sig välkomna att ta hem dem hit är något jag hoppas att de kommer ta med sig många år framöver. 
 
Nu är det dock hög tid att börja tänka på den kommande veckan, och då med andra ord vardagsmaten som vi alla måste ha i oss. Givetvis ska den vara god, och den ska dessutom vara lättlagad. Så, här kommer ett gäng med tips från mig till er, för hela den kommande veckan. Jag hoppas ni får en fantastisk en! 
 

Matsedel vecka 24

 
Måndag - Kycklingsallad med dadelbalsamicoSå här i sommartider blir det mycket sallader här hemma - det passar bra i värmen eftersom det är fräsch och lättsam mat som inte kräver så mycket matlagning. Speciellt till lunch då det kanske är som allra varmast ute (om man har tur), och dessutom är det ju faktiskt förbaskat gott, inte minst tack vare denna fantastiska dressingen!  
 
 
Tisdag - Kokosbakad torsk Idag blir det ett litet fisktips eftersom det trots allt är fisktisdag idag. Torsk som tillagas i en krämig sås tillsammans med kokosflingor. Lent, snabblagat och välsmakande, vad mer kan man begära av en vardagsfisk egentligen? Inte mycket vill jag lova er. 
 
 
Onsdag - Basilikakyckling med citron Vad sägs om en riktigt krämig kycklinggryta med smak av basilika, som är min favoritört, tillsammans med pasta för att fira denna veckans lillördag och därmed den officiella starten för nedräkning till helgen? Jo, mina vänner, det här är minst sagt smarrig mat, som dessutom går snabbt att tillaga, och som med andra ord passar alldeles ypperligt en dag som denna. 
 
 
Torsdag - MorotsbologneseKöttfärsås ja, den kan man jui variera i all oändlighet, och även jag har ett x antal versioner att variera mellan här hemma. Ni hittar några av dem i bloggarkivet, och här är ytterligare en version av köttfärsåss - fullproppad med nyttiga morötter i! Morötterna är jättebra på så vis att de drygar ut om man kanske bara har lite färs kvar hemma och inte vill åka och handla. Dessutom är det ett bra sätt att få i sig lite extra grönsaker, speciellt för dem som kanske inte är så förtjust i grönt annars!  
 
 
Fredag - Kyckling med bambuskottTycker ni om asiatiskt inspirerad mat? Det gör jag! Faktum är att jag älskar det verkligen, och en av favoriterna är Biff med Bambuskott, gärna hemmagjord sådan, för jo, det är jättelätt att göra hemma och jag lovar att det smakar minst lika bra som på restaurang! Vad som dessutom är minst lika gott är att byta ut biffen mot allas vår älskade kyckling! Annat protein, samma goda smak. Jag lovar att tallrikarna kommer slickas rena!
 
 
Lördag - CitruslaxLax är naturligt vacker i sin färg, och även i sin smak, men man kan höja den till ytterligare höjder med väldigt enkla medel, både vad gäller smak och utseende. Vad sägs exempelvis om att tillaga laxen med citron- och apelsinskivor och sedan servera den lättsamt med en färgglad sallad? Barnsligt lättlagat och barnsligt gott. Jo, jag tackar jag! 
 
 
Söndag - Helgrillad skinkstek med mango salsaSkinkstek är så ofantligt gott, men det är sådan där mat som passar bäst på helgerna när man har lite mer tid att lägga i köket än man har en vanlig vardag. Den sköter ju dock sig själv den mesta av tiden, och sen är det bara att sätta sig till bords och njuta av en svensk klassiket. Mango salsan? Ja, mina vänner, den får ni bara inte hoppa över för den är pricken över i till den saftiga steken! 
 
 
Veckans söta - Hallonpannacottapaj Det är ju faktist juni nu och med andra ord äntligen officiellt min favoritårstid: sommar. Därför tänkte jag idag tipsa er om en riktigt somrig pannacottapaj som passa perfekt att njuta av imorgon för att fira. Baka den på morgonen och njut till eftermiddagskaffet i solen vetja! Krämig hallonpannacotta på en botten av digestive och sesamfrön med en "gömma" av kolakräm i mitten. Toppa sedan med färska somriga bär och du har väldigt lite att önska till fikat sedan, det vill jag lova er! 


Instagram: @vardagsmatalajess

Vardagsmat a la Jess på Facebook