Powered by Jasper Roberts - Blog

Hallonpannacottapaj

Godkväll allesammans!

Hoppas ni haft en bra vecka? Här i huset har vi hunnit med en massa sen sist... Jag och sambon var exempelvis en weekend i Helsingör, bara vi, medan barnen hade roligt på andra sidan sundet hos sin farmor. Vi strosade runt på gatorna tillsammans och bara tog det lugnt. Det blev även givetvis god mat, och en öl eller två i den fantastiska sommarsol vi lyckades få just den helgen vi var där. Ibland behöver man få njuta av att bara vara, preics det där som jag nu länge sagt att jag ska bli bättre på när jag äe ledig, så  heja mig! Vi bodde på ett jättefint hotell precis i utkanten av Helsingörs centrum med vackra omgivningar och och en fukostbuffé med utsikt över havet. Ja, det var faktiskt precis så där idylliskt som det låter! Jag kom dessutom hem från vår lilla weekend med två par nya skor, och ja, skor är ju liksom alltid kul. 

I övrigt har det som vanligt varit en del jobb, men även mycket mer hemmatid med barnen nu när jag äntligen kommit igång på riktigt med mitt nya schema, och det känns så skönt verkligen. Den lediga tiden har inneburit häng med vänner i solen så mycket som möjligt. Idag är vi faktiskt ganska nyligen hemkomna från bästa vännerna där vi en helt vanig måndag som denna njutit av grillkväll. Ni som följer mig på @vardagsmatalajess på Instagram har redan fått en liten tjuvkik av min kväll på Instagram Stories. Få saker slår faktiskt en solig eftermiddag med grill och kaffe på altanen i goda vänners lag om ni frågar mig. Det är sådana saker man ska ta vara på helt enkelt. 

Imorgon är det Sveriges Nationaldag, vilket innebär att de flesta av oss kanske är lediga imorgon och kan njuta av ännu en helgdag mitt i veckan. Våren är ju minst sagt full av dem, och det älskar vi! Eller ja vår... det är ju faktist juni nu och med andra ord äntligen officiellt min favoritårstid: sommar. Därför tänkte jag idag tipsa er om en riktigt somrig pannacottapaj som passa perfekt att njuta av imorgon för att fira. Baka den på morgonen och njut till eftermiddagskaffet i solen vetja! Krämig hallonpannacotta på en botten av digestive och sesamfrön med en "gömma" av kolakräm i mitten. Toppa sedan med färska somriga bär och du har väldigt lite att önska till fikat sedan, det vill jag lova er! 

 

Hallonpannacottapaj

 
ca 8-10 portioner
 
Botten
  • 150 gram smält smör
  • 15 st Digestivekex
  • 1 dl sesamfrön
  • 0,5 dl kokos
  • 2,5 dl karamelliserad mjölk
 
Hallonpannacotta:
  • 4 dl grädde
  • 1 dl creme fraiche
  • 1,5 dl gelésocker
  • 225 gram hallon
  • 1 citron, rivet skal


  1.  Lägg Digestivekex, sesamfrön, kokos och smält smör i en mixer och mixa samman.
  2. Täck bottnen på en springform, ca 25 cm i dm, med bakplåtspapper.
  3. Tryck ut digestivesmulorna till en jämnt lager i botten på springformen. 
  4. Grädda bottnen på 175 grader i ca 15 minuter.
  5. Låt botten svalna helt.
  6. Bred ut den karamelliserade mjölken på den kalla bottnen. 
  7. Koka samman grädde och gelésocker i ca 2 minuter, låt svalna något.
  8. Mixa hallonen och sila dem sedan för att få bort kärnorna.
  9. Rör ner hallonpuré, citronskal och creme fraiche i den ljumma grädden.
  10. Låt svalna något ytterligare och häll sedan pannacottan i formen.
  11. Låt stå kallt i några timmar tills pannacottan stannat, gärna över natten.
 
Gernera gärna med exempelvis färska hallon och jordgubbar, och varför inte lite riven choklad över som pricken över i! 
 
 

Instagram: @vardagsmatalajess

Vardagsmat a la Jess på Facebook