Powered by Jasper Roberts - Blog

Matsedel vecka 4

Godmorgon min vänner!
 
Hoppas ni alla fått en god natts sömn, och kunnat sova ut ordentligt idag? Själv har jag tyvärr fortfarande svårt att sova på grund av att jag fortfarande är sjuk, men det blir lite bättre för varje natt som går nu, så det får jag vara tacksam för. Barnen är ju också fortfarande sjuka, så ja, vi kör väl sjukstugehelg här hemma helt enkelt.
 
Vad har ni andra för planer för helgen? Berätta gärna. 
 
Jag tänkte att vi kanske inte skulle bara prata sjukdom idag, utan kanske något annat. Vad säger ni? Börjar ni trötta på mitt jag-tycker-synd-om-mig-själv-för-att-jag-är-sjuk-prat än? Hahaha, jag är ganska trött på det själv i alla fall, så, vi kan väl prata lite om vad som komma skall istället?
Januari är ju snart slut helt plötsligt, tiden flyger förbi snabbare än vad man tänkt sig, speciellt när man bara sitter hemma så att säga. Jag har dock något stort att se fram emot innan denna månaden är helt slut, och det är Green Day. Ja, jag och min sambo ska på konsert i slutet på månaden och se Green Day för andra gången. Vi såg dem för många år sedan i Köpenhamn, det måste varit lite drygt 7 år sedan, för jag kommer ihåg att det var första gången min son, då ett halvår gammal, sov över hos sin mormor utan mig. Nu ska vi alltså se dem igen, och det ska bli jätteroligt verkligen. 
Sen är det ju då redan februari månad med allt vad det innbär... Ja, febrauri är en stressig månad för min del varje år då ungefär halva min släkt fyller år i februari, inklusive båda mina barn. Så, det är kalasande som gäller mer eller mindre varje helg hela månaden ut, in i det sista. Det börjar den siste januari då min guddotter fyller år, och sedan löser födelsedagarna av varandra på löpande band för att avlutas den siste februari då min bästa vän fyller år. Mina egna barn fyller som sagt också år, så jag ska ställa till med kalas x3 själv. Ett släktkalas och sen vill barnen ha ett kompiskalas var, och det får de givetvis ha. Så, ni vet vad jag ska göra kommande månad med andra ord - äta tårta i massor, haha! Tur jag tycker det är kul med kalas! 
 
Man kan ju dock så klart inte leva på tårta, och det är ju någon vecka kvar tills allt drar igång, så lite mat i magarna med kanske? Jo, jag menar väl det! Här kommer veckans lilla middagtips från mig till er, så ni hinner planera och handla i lugn och ro nu i helgen innan vardagen drar igång igen på måndag.
 
Fortsatt trevlig helg allesmamans! 
 

Matsedel vecka 4

 
Måndag - Kycklingpasta med soltorkade tomater och spenatDetta här mina vänner, detta blir en förträfflig inledning på veckan vill jag lova! Det här är en av de allra godaste pastasåser ni bara kan tänka er förstår ni. En riktigt krämig sås med smak av soltorkade tomater och färsk spenat - ett recept ni absolut inte får missa att spara i era receptgömmor helt enkelt! En av mina personliga favoriträtter!
 
Tisdag - Lax i vitvinsåsIdag tänkte jag att vi kunde äta lite fisk igen det är ju trots allt tisdag, gärna i en riktigt smarrig sås! Det finns ju många klassika fisksåser som dillsås och hollandaisesås bland annat, men en annan sås som är väldigt, väldigt god till fisk är en vitvinsbaserad fisksås! Det är dessutom inte alls så svårt att göra hemma själv som man kanske skulle kunna tro. Så testa vetja, och sätt lite guldkant på tisdagskvällen. 
 
Onsdag - Fläskfilégryta med potatis och champinjonerVad sägs om en onsdagsgryta? En onsdagsgryta som skulle kunna passa lika bra som en lördagsgryta faktiskt. En god och värmande gryta så här mitt i vintern när snötäcket ligger tjockt över gräsmattorna. En gryta där både fläskfilé, champinjoner, bacon och potatis får samsas, allt-i-ett. Minimal ansträning, minimal disk, maximal matglädje för hela familjen! 
 
Torsdag - Chicken Tikka MasalaFärgglatt och gott tycker jag är en vinnande kombination vilken dag i veckan som helst, och en middag som uppfyller båda kraven? Ja, vad sägs om Chicken Tikka Masala? Jag gör min på hela kycklingdelar, men givetvis går det lika bra med kyckligfilé om man vill slippa rensa kycklingbenen medan man äter. 
 
Fredag - ThaigrytaEn god middag tycker jag alltid att man kan fira in helgen med. Vad sägs exempelvis om en god och lättsam gryta med smaker från det asiatiska köket? Personligen älskar jag asiatisk mat och tackar aldrig nej till en god gryta. Här har ni en thailändsksmakade gryta gjord på lövbiff med friska härliga smaker och både värmer i kylan, och som ger exakt den där helglyxiga känslan på tallriken. Vill man ha lite mer hetta i sin gryta? Öka currypastan bara och du får en gryta med lite extra bett i!
 
 
Lördag - Tex-mexfylld pannkaksrulleDet här är mina barns favoritmiddag i alla lägen, de tar gärna om mer än en gång och de länsar tallrikarna fullständigt! En enkel pannkaksrulle, eller "tjockpannkaka" som barnen kallar det. Vi äter det ganska ofta här hemma, men med olika typer av fyllningar i. Denna är med tacokryddad färs och serveras med salsa och gräddfil för det där lilla extra! Lördagsmys i en rulle minsann. 
 
Söndag - DillkycklingDet här mina vänner, det här är en av mina absoluta favoriträtter. Denna maten är så god så jag vet knappt hur jag ska beskriva den för att göra den rättvisa? Jag skulle helt enkelt kunna äta detta minst ett par dagar/vecka och ändå inte tröttna på det! Det är helt galet gott! Måndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag, lördag eller söndag, den passar lika bra vilken dag i veckan som helst! 
 
Veckans söta - SandkakaDenna veckan vill jag tipsa om en riktig klassisker. Ja, det är en klassiker från våra morföräldrars tid, och kanske än längre tillbaka än så. Sandkaka mina vänner! Sandkaka är, sitt namn till trots, inte bakad på sand, utan påminner väldigt mycket om sockerkaka, men den är lite fastare i konsistensen. Mängden romarom kan man öka/minska efter eget smak och tycke, eller för den sakens skull ersätta med 1-2 msk konjak om man så vill! Hur som helst är det en lättbakad klassiker som är väldigt god till kaffet! Jag säger som jag alltid säger - man ska aldrig underskatta klassiskerna!