Powered by Jasper Roberts - Blog

Dillkyckling

Godmorgon lillördag!
 
Japp, jag är fortfarande hemma, men om jag har tur så är detta sista dagen. Min lilla mår bättre och snart har vi lyckats klara oss förbi 72-timmars regeln vilket innebär att om inget mer händer under dagen så kanske det kan bli kvällsjobb för mig imorgon. Så nu håller vi alla tummarna och tår vi bara kan! 
 
I övrigt har det, som ni förstår, varit lugna hemmadagar i en veckas tid nu ungefär. Det har blivit väldigt mycket film på tvn och ännu mer mys i soffan under filten. Sonen tycker det har varit mindre roligt eftersom han (tack och lov) sluppit bli sjuk och med andra ord haft lika mycket spring i benen och energi som vanligt - det är förståligt att han blir rastlös och lite extra gnällig men vad gör man. Ibland måste man lära sig att man inte alltid kan ha roligt. ;-)
 
Det har inte blivit så där vansinnigt avacerad matlagning dessa dagarna, även det av förståeliga skäl, utan det har varit så lättlagat som möjligt och så "magsnäll" mat som möjligt. Jag har ju dock en del recept på lut som jag haft som utkast i min blogg-gömma som tur väl är, så jag kan dela med mig av godaker till er även när jag själv inte lagar så mycket.
Det här mina vänner, det här är en av mina absoluta favoriträtter. Denna maten är så god så jag vet knappt hur jag ska beskriva den för att göra den rättvisa? Jag skulle helt enkelt kunna äta detta minst ett par dagar/vecka och ändå inte tröttna på det! Det är helt galet gott!
 

Dillkyckling


4 portioner
 
  • 500 gram kycklingfilé
  • 2 stora morötter
  • 1 gul lök
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • ca 6 dl vatten
  • 2 lagerblad
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 3 msk socker
  • 3 msk ättika
  • 1 dl dill
  • salt och vitpeppar
 
  1. Skala och slanta morötterna och skiva löken.
  2. Skär kycklngen i tärningar.
  3. Koka upp vattnet med smulade buljongtärningar och lägg sedan ner kycklingen. Se till att vattnet täcker kycklingen, häll över mer vatten om det behövs, tills den täcks.
  4. Låt kycklingen koka i ca 5 minuter och skumma sedan av vattnet. 
  5. Tillsätt morötterna, löken och lagerbladen. Låt koka samman i 10 minuter.
  6. Häll över grädden och låt koka upp igen. Red av till önskad konsistens.
  7. Dra ner värmen till låg, och smaka av med socker, ättika, salt och vitpeppar.
  8. Rör sist ner dillen.
 
Servera tillsamans med kokt potatis och varför inte en god råkostsallad.
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook

#1 - - Annika Johansson:

Låter gott! Hur mycket grädde ska det vara?

Svar: 2,5 dl matlagningsgrädde ska det vara! Det hade visst ramlat bort, tack för att du är uppmärksam! :-)
Jessica Fransson

#2 - - G I N A ~:

mums! :)

#3 - - Annika Johansson:

Tack, då vet jag! Kommer att testas inom en snar framtid :) Tack också för alla goda recept du lägger upp! Jag har testat många av dem sedan jag hittade din blogg och de flesta av dina rätter faller verkligen mig i smaken :)

Svar: Tack själv för att du läser, och provlagar maten! Kul att höra att du tycker om det. :-)
Jessica Fransson

#4 - - Ninni - Vimsiga mamman:

Så gott de lät!

#5 - - anette:

Mmmm vad gott det låter. Det måste jag prova. Hoppas ni känner er bättre. Kram Anette

Svar: Tack snälla! :-)
Jessica Fransson

#6 - - Madde:

gud va gött de va :) de här ska ja göra fler gånger :)

Svar: Ja visst är det!! Kul att du tyckte om det! :-D
Jessica Fransson

#7 - - Beea:

Låter jättegott! Måste testa.
Hur mycke salt o vitpeppar på ett ungefär, tror du?

Svar: Det är svårt att säga eftersom jag aldrig mäter salt och peppar, utan smakar mig fram tills jag är nöjd. Men börja med 0,5 tsk vitpeppar och 1-2 tsk salt på ett ungefär. Sen får du smaka dig fram och krydda upp mer om du tycker de behövs. Lycka till! :-)
Jessica Fransson

#8 - - Zandra:

Hej! :) Jag vill jättegärna prova att laga detta recept! :) Men då jag är nybörjare inom matlagning, så är jag så rädd för att kycklingen inte ska bli helt klar, och att jag ska bli sjuk! :( Blir den verkligen helt klar av att endast koka i ca 15 minuter? :o (Har aldrig kokat kyckling förut), men har fått för mig att det tar flera timmar typ att koka kyckling? Blir den torr om jag kokar längre än 15 minuter? Har du stekt den lite innan du kokar den? Ber om ursäkt för att jag verkar dum, men är som sagt bara nybörjare! :D Älskar din blogg i övrigt, och har följt den läänge! :D :D Kramar

Svar: Hej Zandra! Vad roligt att du vill testa!! :-) Ja, det räcker med den angivna tiden, du behöver inte göra något annat med kycklingen innan. Det räcker att du skär den i tärningar, ca 2X2 cm. När de är så små så blir det färdiga på den korta tiden, utan problem. :-) Tack snälla för dina fina ord, och ett stor lycka till med matlagningen! Kram!
Jessica Fransson