Powered by Jasper Roberts - Blog

Matsedel vecka 23

Godkväll i sommarvärmen!
 
Visst är det ljuvligt? Ja, ni som hängt med mig ett tag här inne vet mycket väl att nu njuter jag som mest verkligen! Sol, klarblå himmel och upp emot trettio plusgrader på termometern. Vad mer kan man begära? Inte mycket om ni frågar mig! Jag önskar innerligt att vi kunde få ha detta vädret året runt, men jag får helt enkelt passa på att njuta så mycket som bara mänskligt möjligt nu medan det vara. Så, nu håller vi alla tummar vi bara någonsin kan att vädret är här för att stanna hela sommaren.
 
Ja, som ni kanske noterat har jag varit lite bloggfrånvarande ett tag nu igen, och det har dels med vädret en del att göra, men framför allt med mitt nya jobb. Jag har varit på nya jobbet i tre veckor nu, och det är riktigt roligt. Jag känner mig redan mer hemma på det nya jobbet än vad jag gjorde på det jag hade precis innan, och det är en skön känsla. Det är ju dock nytt med allt vad det innebär, och dessutom har jag ytterligare mer ansvar nu som chef igen med allt vad det innebär, så den mesta av min energi har givetvis gått åt att få koll på nya jobbet. Helkoll har jag givetvis inte än, men jag kommer in i det mer och mer för varje dag, och detta är en utmaning som jag tror kommer bli så bra verkligen.
Övrig tid har spenderats i värmen med barnen. Vi har ätit tonvis med glass, för ni vet vad jag brukar säga: glass är svensk sommar-lag! Jo, det är det faktiskt. Helst dessutom i så stora lass som möjligt. Frysen hemma innehåller alltid glass denna årstiden, och vi har även varit nere vid sjön här i närheten och ätit glass eller par gånger, samt inne i stan på glassrunda ett pa gånger också. Precis som det ska vara. Ja, vi har ju även badat en del, eller barnen har badat. Jag är inte jätteförtjust i att bada i sjöar så jag sparar mig till Italiens pooler när vi ska dit, nu är det bara en månad kvar till avfärd. Ja, om vi längtar! Hela tre veckors semester i Italien är definitivt sommarens mest efterlängtade, både av vuxna och barn i familjen. 
 
Förutom glass, bad och allmän solnjutning har jag bland annat haft sönder min telefon, så den fick jag snällt lämna in på lagning. Den var så illa däran att den inte gick att laga så jag "fick" en ny. Ja, jag fick givetvis betala för den. Tack och lov för drulleförsäkring säger jag bara, annars hade det kunnat bli mycket dyrare än bara självrisken. Det är helt klart pengar man kan lägga på mycket roligare saker, Italien exempelvis. 
 
Nåväl, tillbaka till roligare saker, som mat! Blir det mycket matlagning nu i denna underbara värmebölja? Nja, man kanske inte är så sugen på att stå i ett varmt kök i dessa temperaturerna, så jag misstänker att i är många med oss som brukar grillen nästan dagligen. Ja, mycket grillmat blir det, så därför finns det bland annat givetvis med ett gäng grillmiddagstips på denna veckans matsedel. På onsdag nästa vecka är det ju dessutom Sveriges Nationaldag, och ja, då kan man också grilla om man vill, eller kan man äta en sval fiskrätt som svalkar i värmen. Recept på både svalkande fisk och svenska flaggkakor har därför även de en given plats på veckans matsedel. 
 
 

Matsedel vecka 23  

 
Måndag - 
Marinerad kyckling och nudelsalladVad sägs om en riktigt god nudelsallad som passar lika bra till vilken grillmiddag som helst? Jo, jag menar väl det! Det är här nämligen enkel mat som verkligen inte går av för hackor! Det bästa av allt? Det passar lika bra vilken dag i veckan som helst! 
 
Tisdag - Dragonfilé med zucchini och mango salsa En vecka som denna när solen sägs ska skina från karblå himmel så är ju givetvis gillen given, och idag tycker jag att vi lägger en härligt saftig filé på glöden. Här har ni ett superenkelt litet grilltips! Middagsmat behöver inte alltid vara så komplicerat, och ibland är det faktiskt bara det där lilla som gör hela skillnaden, och middagen lite exra speciell. 
 
Sveriges Nationaldag - Inkokt lax med gurka och rädisorNationaldagen måste så klart firas med en god middag, för visst är vi stolta över vårt fina land? Jajjamensan!  Varför inte fira årets nationaldag, som ska bli lika varm som föregående vecka med fisk, närmare bestämt inkokt lax. Servera den svala fisken tillsammans med en kall dillsås och gärna lite gurka, rädisor och extra dillkvistar. Ja, och så nypotatisen så klart! Mycket mer smak av svensk sommar än så blir det faktiskt inte! 
 
Torsdag - Stekt ris med räkorHar ni ätit Fried rice någon gång? Visst är det vansinnigt gott!? Det tycker jag i alla fall, och här kommer en typ av stekt ris-rätt som är fylld med söt ananas och räkor. En riktigt god och smakrik allti-i-ett-rätt som står på bordet inom en halvtimme. 
 
Fredag - Gratinerad tacokyckling: Mat som sköter sig själv i ugnen medan man har tid för annat är alltid uppskattat, och här kommer en sådan välsmakande rätt. Mör kyckling i en sås med vitlök, fetoast och soltorkade tomater med fantastiskt mycket smak som både vuna och barn älskar. Perfekt alternativ till den sedvanliga fredagstacosen ikväll. En bra start på helgen, minst sagt.
 
Lördag - Citrontorsk i paket med dill- och schalottensåsEtt riktigt gott fiskrecept, speciellt om man som jag tycker om citrussmak i maten. Jag tillagar fisken i små paket i ugnen för att optimera smakerna, och det blir en härligt frisk och fräsch smak på fisken. Perfekt fiskrätt för sommaren! 
 
Söndag - Plommonfyllda fläskrulader i gäddsåsSöndagsmiddag för mig ska vara enkelt, gott och familjärt vilket gärna innebär husmanskost. Rulader för mig är väldigt mycket svensk husmanskost! Rulader fyllda med katrinplommon som sedan serveras med kokt potatis, kokta morötter och en galet god gräddsås - mycket mer söndagsmiddag än så kan man knappast begära! 
 
Veckans söta - Svenska flaggkakorDe är lite pilliga att göra, men går snabbt att både tillverka och grädda, men framför allt gör de sig ypperligt bra till kaffet. Plus att man blir alltid glad av färg tycker jag! Vad kan vara mer passande att baka denna veckan och servera på Sveriges Nationaldag? Jag önskar er alla en riktigt trevlig helgdag!