Powered by Jasper Roberts - Blog

Jordgubbs- och rabarberpaj

Hej soliga lillördag!

Början på denna veckan har verkligen varit alldeles fantastiskt fin, och bjudit på svensk sommar när den är som allra bäst! Solen har skinit på oss från klarblå himmel verkligen, ja, i alla fall i min del av Sverige, men jag hoppas ni alla fått tillfälle att njuta som jag. Ja, svensk sommar är verkligen fantastikt fin om ni frågar mig! Ja, det regnar ganska mycket till och från, men när det inte gör det, då går den inte av för hackor!

Vad förknippar ni allra mest med svensk sommar? Är det kanske just regnet, eller kan det möjligtvis vara de goda grillmiddagarna, lata soliga dagar eller kanske svenska solmogna jordgubbar? De sistnämnda är något som i alla fall jag i allra högsta grad förknippar med svensk sommar, och jag kan lova er att jag redan ätit min beskärda del av de röda små godbitarna. Jag är dock inte klar än! Nej, sommaren har ju bara börjat, och många fler jordgubbar finns det plats för i min mage i alla fall. Inte minst på fredag! 

På fredag är det Midsommarafton, ännu något som man verkligen förknippar med svensk sommar givetvis. Hur brukar ni fira midsommar? Berätta gärna. När det kommer till maten är ju så klart ingen midsommar komplett utan matjesill, nypotatis, gräddfil och gräslök, eller vad säger ni? Nej, precis. Den är dock inte heller komplett utan jordgubbarna! De liksom bara ska finns med på ett eller annat sätt, om det så är en klassisk jordgubbstårta, jordgubbar med glass, eller mjölk och vispgrädde för den delen så bara ska de finnas! Man kan ju om man vill även kanske servera en jordgubbspaj till sina gäster som efterrätt, och just exakt det är vad jag vill tipsa er om idag. En enkel paj fylld till bredden med färska jordgubbar och rabarber - svensk sommar i en pajform helt enkelt! Låt er väl smaka!

 

Jordgubbs- och rabarberpaj

 
8-10 bitar
 
Pajdeg:
  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 3 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 0,75 dl strösocker 
 
  1. Skär smöret i kuber.
  2. Arbeta samman smör, mjöl, salt, socker och vatten i en matberedare tills det blir en deg.
  3. Platsa in degen och låt vila kallt i ca 30 minuter,
  4. Klä en pajform eller springform, på ca 24 cm i dm, med degen.
  5. Nagga bottnen av pajen med en gaffel.
 
Fyllning:
  • 500 gram färska jordgubbar
  • ca 300 gram rabarber
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk potatismjöl
 
  1. Snoppa av och skiva jordgubbarna.
  2. Skala och skiva rabarberna.
  3. Blanda samman jordgubbar och rabarber med socker och potatismjöl i en bunke. 
  4. Bred ut fyllningen i pajskalet.
  5. Grädda pajen på 200 grader i ca 15-20 minuter, tills pajskalet fått en fin, gyllene färg.
 
Servera gärna pajen ljummen tillsammans med en skopa vaniljglass en en klick vaniljgrädde.