Powered by Jasper Roberts - Blog

Potatis- och lövbiffsgratäng

Hej och trevlig onsdag till er alla!

Hur har starten på veckan varit? Bra, hoppas jag! Min har varit ganska trevlig faktiskt - bra dag på jobbet i måndags och sen en heldag med möte igår där jag bjöd mina kollegor på hembakade brownies, med en twist, och dessutom ett litet gäng apelsin- och saffranstryffel. Mötet gick bra, och lite extra roligt då jag från och med denna månaden fått ytterligare utökat ansvar på jobbet vilket blnad annat innebär att jag numera även håller i våra arbetsplatsmöten en gång i månaden. Kul tycker jag.

Igår efter mötet följde jag dessutom med en kollega hem för en liten hårklippning. Jag har en kollega som har jobbat som frisör innan, och som erbjöd sig att klippa av mina alldeles för slitna toppar. Jag har tänkt göra det länge, men kommer liksom aldrig till skott, så nu var det riktigt skönt att få det ur världen äntligen. Idag är jag ledig, men ikväll blir det ytterligare en dejt med kollegorna då vi ska ivåg på årets julbord. Jag älskar ju mat, punkt liksom, så det är alltid något jag ser fram emot, och framför allt i trevligt sällskap. Det är en ynnerst att trivas så bra i sina kollegors sällskap som jag gör, vilket jag är mycket tacksam för. Hursom, julbord som sagt ikväll, och det ska intas på Villa Vik här i Väjxö. Mycket mysigt och fint ställe där jag varit och fikat många gånger, men aldrig ätit julbord innan, så det blir första gången för min del. Innan dess ska jag dock på ett möte i eftermiddag.... Vänta lite, hahaha, nej, jag är inte helt ledig idag alls förresten då ju. Med tanke på att det blir ett fika-möte i stan på Condecco känns det dock knappast som att jobba, haha. Nåväl.

Vi går raskt över till dagens middagtips istället tänker jag. Idag är det ju lillelördag, och då kanske man vill ha något sådär lite lagom extra lyxigt att ställa på middagsbordet. Vad sägs om en fantastiskt välsmakande gratäng? Den tar en liten stund att göra, men största delen av tiden sköter den sig själv i ugnen, och bli inte avskräckta av den lite längre ingredienselistan, för den är superenkel att göra verkligen. Resultatet blir en härligt krämig allt-i-ett-rätt där både lövbiff, potatis, kantareller och sås kommer samman i en och samma gratängform för att skapa något som passa lika bra till vardags som den gör till helgen eller varför inte en middagsbjudning!

 

Potatis- och lövbiffsgratäng

 
4 portioner
 
  • 700 gram potatis
  • 500 gram lövbiff
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • ca 20 cm purjolök
  • 200 gram färsk spenat
  • 200 gram kantareller
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2.5 dl vatten
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 5 dl matlagningsgrädde
  • 5 msk vetemjöl
  • 3 msk dijonsenap
  • 140 gram gräddädelost
  • ca1 dl riven ost
 
  1. Skala och skiva potatisarna tunt. 
  2. Skär lövbiffen i strimlor och krydda med salt och svartpeppar.
  3. Kärna ur och tärna paprikorna, och strimla purjolöken. 
  4. Bryn köttet och lägg sedan åt sidan.
  5. Fräs lök, paprikor, kantareller och spenat tills all vätska från spenaten kokat bort.
  6. Blanda kött, potatisskivor och grönsaker och lägg blandningen i en ugnssäker form.
  7. Vispa samman vatten, matlagningsgrädde, smulade buljongtärningar, vetemjöl, dijonsenap och riven gräddädelost i en gryta till gratängsås. 
  8. Koka upp och smaka av med salt och peppar.
  9. Häll såsen över gratängen, och peta lite med en gaffel så att såsen rinner ner överallt. 
  10. Strö över den rivna osten.
  11. Gratinera i ugnen på 225 grader i ca 45 minuter.
 
Servera tillsammans med en god och fräsch sallad.