Powered by Jasper Roberts - Blog

Örtig champinjongryta

Välkommen söndag!!
 
Ja, söndag morgon... ehh... förmiddag och jag har fått sova ut ordentligt och det var så otroligt skönt kan ni tro! Nästa vecka har jag en ganska instensiv arbetsvecka framför mig, så det gäller att ta vara på varje vilostund idag helt enkelt, och det tänker jag göra. Japp, det blir en bara-vara-dag idag!
 
Igår var ju min vän Maria och hennes familj hemma hos oss och grillade lite! Regnet öste ju ner, men som tur väl är har vi ju tak över altanen så grillen startades ändå! Vi fick ju dock avnjuta middagen inomhus, men det spelar mindre roll faktiskt. Jag hade förberett sweet chili- och honungsglaserade tjocka revben och till dem min galet krämiga potatisgratäng, grillade majskolvar och en krispig sallad.
Dessutom bjöd jag på efterrätt i form av en Bananoffee Pie som är något av en favoritdessert numera. Krämig kola, grädde och bananer... Ja, det är svårt att inte vara svag för den kombinationen helt enkelt! Recept på Bananoffeen kommer så klart dyka upp på bloggen inom kort, men ni får hålla er ett litet tag till.
 
Idag blir det nämligen söndagsmiddag först och främst, och det i form av en gryta! När jag skriver recept på grytor skriver jag oftast ganska korta tillagningstider, men självklart kan man med fördel låta dem puttra på spisen mycket längre, oftast blir de godare ju länge de får stå. Tiderna jag anger är dock minsta-tider och grytorna är klara och ätbara efter den tiden. Ja, inte bara ätbara, utan väldigt goda dessutom! Denna fläskgrytan är inget undantag! Fläskkött, champinjoner och smarriga örter får samsas i en och samma gryta, och de kommer överens riktigt bra om jag får lova att säga det själv. 
 
Ha nu en riktigt trevlig söndag mina vänner, vi ses igen imorgon när jag återkommer med ny matsedel!

Örtig champinjongryta

 
4 portioner
 
  • 500 gram grytbitar av fläsk
  • 1 burk hela champinjoner
  • 1 gul lök
  • 2 msk tomatpuré
  • ca 6 dl mjölk
  • ca 1,5 msk soja
  • 1 msk paprikapulver
  • 1,5 tsk timjan 
  • 1 msk dragon
  • 2 köttbuljongtärningar
  • Salt och peppar
 
  1. Finhacka löken.
  2. Skär köttet i lite mindre bitar och bryn dem i en stekgryta tillsammans med löken tills köttet får fin färg runt omkring.
  3. Rör ner tomatpurén och champinjonerna och krydda med paprikapulver. Låt fräsa med köttet någon minut. 
  4. Häll över mjölken och smula ner buljongtärningarna. Koka upp och låt puttra samman i ca 15 minuter.
  5. Krydda med timjan och dragon och låt koka ytterligare ca 5 minuter.
  6. Red av grytan till önskad konsistens. 
  7. Smaka av med soja, salt och peppar.
 
Servera exempelvis tillsammans med ris och kokta grönsaker.
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook