Powered by Jasper Roberts - Blog

Klassiska svenska pannkakor

Godmorgon söndag!
 
Ja, även idag är jag på jobbet vid detta laget och kommer spendera mer eller mindre hela dagen där. Ikväll ska jag och min goda vän Maria, som jag även jobbar med, bjuda gästerna (och oss själva) på hemmagjorda hamburgare! Jag fick en förfråga av en kund härom veckan om vi inte kunde ha hamburgare en kväll - klart vi kan! Så ikväll blir det hamburgerbuffé på jobbet - bröd och olika grönsaker, och även pommes frites för dem som vill ha det. Jag ska se om jag inte hinner slänga ihop en riktigt god coleslaw till burgare också, det finns inget som passar lika bra till hamburgare som just coleslaw! Det ska bli riktigt gott kan ni tro! 
 
Nåväl, det är ikväll det... Först och främst ska det dock funderas på lunch. Om man frågar mina barn vilken som är den ultimata lunchen så får man 9 gånger av 10 "pannkakor" till svar! Själv föredrar jag ju, som jag nämnt så många gånger innan, amerikanska pannkakor - tjocka och fluffiga och gärna fyllda med blåbär! Barnen äter dock gärna både amerikanska och svenska, så det blir en hel del tunna svenska pannkakor här hemma också!
Recept på klassiska svenska tunna pannkakor kanske ni inte behöver, för det har väl alla redan? Det kan ju dock vara bra med en liten påminnelse ibland om hur gott det kan vara med just pannkakor, så här kommer receptet jag brukar använda mig av i alla fall! 
 

Klassiska svenska pannkakor

 
4 portioner
 
  • 2 ägg
  • 6 dl mjölk
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk socker
 
  1. Vispa sönder äggen och tillsätt hälften av mjölken.
  2. Vispa ner mjölet, saltet och sockret tills det blir en slät smet.
  3. Vispa sist ner resten av mjölken.
  4. Grädda tunna pannkakor (jag brukar använda knappt 1 dl smet/pannkaka) i smör.
 
Servera pannkakorna tillsammans med sylt och socker, eller för ett lite hälsosammare alternativ: färska bär och evetuellt lite smaksatt kesella eller keso. 
 
 
Tips!
Mitt bästa tips när man gör pannkakor? Gör dubbel stats, minst! Får man pannkakor över kan man frysa in dem till en annan gång, eller ännu bättre: göra crêpes av dem! Imorgon kommer det dyka upp ett recept på just crêpes här på bloggen, så det får ni inte missa! Gör en dubbel sats pannkakor idag, och håll utkik efter mina skinkfylla crêpes under morgondagen!