Powered by Jasper Roberts - Blog

Apelsinkotlett och potatissallad Caprese

Glad Nationaldag hela Sverige!
 
Hoppas ni alla har en lika strålade nationaldag som vi?! Solen lyser från klar himmel och barnen springer barfota i gräset! Jag har precis gjort en tårta som ska intagas senare dagen till ära - utan tillsatt socker, mjölfri och fettsnål - det ni!
 
Vill ni har en liten förhandsvisnning av tårtan? Titta då in på mitt Instagram-konto där det ligger bild upp redan. Mitt namn där är
 
@vardagsmatalajess
 
Vi har ätit grillad korv till lunch idag ute på altanen, och ikväll blir det smörgåstårta x2! Smörgåstårta tillhör en favorit för mig, men det är ju inget man kanske gör en vanlig vardag till middag. Då tänkte jag passa på idag, när det är svensk högtid, att servera det för att göra middagen lite extra festligt. 
 
Annars skulle jag kanske kunna gissa att det är många som grillar ikväll (igen)? Vi har grillat hela veckan ännu så länge, och om ni vill ha ett tips på en enkel och vansinnigt god potatissallad, så tänkte jag tillhandahålla det här och nu!
 
Jag fullkomligt älskar ALLT Caprese! Ni kanske kommer ihåg en av mina favoriträtter sen innan - Kassler Caprese - och det är bara en av alla maträtter jag gör Caprese-style. En annan är denna potatissalladen! Jag har många olika potatissallader som jag brukar variera mellan att göra, bland annat den superenkla potatissalladen med örtsmak, men just Potatissallad Caprese är nog min personliga favorit faktiskt! Ni bara måste prova denna!
 

Potatissallad Caprese

 
4 portioner
 
  • ca 800 gram fast potatis eller färskpotatis
  • 250 gram körsbärstomater
  • 1 boll färsk mozzarella
  • 1/2 kruka färsk basilika
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 msk neutral olja
  • salt och peppar
 
  1. Skala potatisen och tärna ner den till önskad storlek. Koka den i lättsaltat vatten så den är precis färdig. 
  2. Blanda en dressing av olja, vinäger, salt och peppar.
  3. Halvera tomaterna och tärna mozzarellabollen. Grovhacka basilikan.
  4. Blanda samman potatis, mozzarella och basilika. Häll dressingen över och blanda runt. 
 
 
Servera gärna salladen till något gott från grillen!
 
Sist gjorde jag apelsinstekta kotletter till min potatissallad. Supergott! Vill man hellre grilla kotletterna så kan man istället för att koka dem i apelsinsaften, marinera dem i apelsinsaft/socker en stund innan de ska på grillen. Det går precis lika bra det!
 

Apelsinstekta kotletter

 
4 portioner
 
  • 4 stycken kotletter
  • 1 dl färskpressad apelsinsaft
  • 1 msk muscovadosocker eller farinsocker
  • salt och peppar
 
  1. Stek kotletterna några minuter på varje sida. Krydda med salt och peppar.
  2. Blanda samman apelsinsaften och sockret och häll blandningen över kotletterna. Låt koka några minuter tillsammans med köttet. 
 
Sen är det bara att servera tillsammans med den löjligt goda potatissalladen och en härligt krispig grönsallad eller lite förvällda grönsaker. Häll även gärna lite av apelsinskyn över kotletten till serveringen - mums! Jag lovar er att det är en smaksensation som ni inte får missa! Prova redan ikväll eller i helgen vet jag!!
 
Jag önskar er en riktigt härlig Nationaldag!