Powered by Jasper Roberts - Blog

Chocolate Chip Cookiecake med salt kolagömma, och hemmagjord vaniljglass

Godmorgon, godmorgon gott folk!
 
Lillelördagen är redan här, och skönt är väl det, eller vad säger ni? Jo, det tycker jag allt! Måndagar och tisdagar är helt klart de tråkigaste dagarna på hela veckan om ni frågar mig, för då är det fortfarande så långt kvar till helgen. Onsdagar är genast lite roligare, och speciellt om man kallar dem för just lillördag! 
 
Just denna lillelördag inledde jag tidigare än vanligt... Japp, jag steg upp med tuppen tillsammans med min son, för idag stod det ett tandläkarbesök uppskrivet i almanackan för honom. Inte vilket besök som helst heller för den delen, utan en lagning - den unge herrns allra första. Den här mamman lider av tandläkarskräck och ansträngde sig sitt allra yttersta för att inte överföra mina egna rädslor på sonen, trots att jag tycker det är obehagligt att en tänka tanken på den där tandläkarstolen. Nåja, något måste jag gjort rätt i alla fall för tanden blev lagad och trots att han var lite nervös inför besöket så fixade han det galant. Skönt! 
Nu är sonen lämnad på skolan, och jag ska bege mig av till jobbet och en dag fylld med det ena mötet efter det andra. Ja, arbetsdagen inleds med arbetsplatsmöte och sedan ska jag vidare till ett annat möte inne i stan. Möten back to back med andra ord, men det ska nog gå bra det med. Efter min mötesförmiddag ska jag för övrigt spendera eftermiddagen, kvällen, natten och nästkommande morgon och förmiddag på jobbet. Ja, ni läste rätt, jag har ännu ett av mina berömda dygnspass framför mig med andra ord. 
 
Här och nu tänkte jag dock återgå till det där med lillelördag, för det är som sagt alltid kul att kunna börja räkna ner till helgen. Vad kan man då göra en lilllördag som denna? Inga idéer? Får jag kanske då föreslå lite bakning kanske? Onsdagar är ju perfekta bakdagar så man kan förbereda inför helgen, och kakan jag tänkte bjuda er på idag gör sig ypperligt efter någon dag i kylskåpet, så den passar perfekt att baka redan idag. 
Jag prenumererar på Bakboxen, och får därmed hem en låda med recept och ingredienser en gång i månaden. Jag tycker det är riktigt kul med lite ny inspiration och har sett fram emot den där boxen lika mycket nu tre månader i rad. I febaruari månads bakbox fick jag recept på denna härligt stora Chocolate Chip Cookiecake med kolagömma som Frida på Fridas Bakblogg tagit fram. Alltså, ja, vad ska man säga? Jag fullkomligt älskar Chocolate Chip Cookies och bakar dem ofta och gärna! Här blev de ju inte direkt sämre av den där kolagömman om man säger så! Dessutom skulle den serveras med en barnsligt enkel, och ljuvligt god, hemmagjord vaniljglass. Ja, vad ska man säga? I love it! 
 

Chocolate Chip Cookiecake med salt kolagömma


Chocolate Chip Cookiecake med salt kolagömma:
  • 1 dl farinsocker
  • 1 dl strösocker
  • 200 gram rumstempererat smör
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 3 dl mörka chokladknappar
  • 2,5 dl karamelliserad mjölk (kolakräm)
  • 1 tsk flingsalt
 
  1. Vispa samman farinsocker, strösocker och smör.
  2. Tillsätt ett ägg i taget, och vispa samman till en smet.
  3. Sikta ner vaniljsocker, mjöl, bakpulver och salt i smörsmeten.
  4. Rör ihop till en smidig smet.
  5. Tillsätt 2 dl chokladknappar och blanda väl.
  6. Bred ut hälften av degen i en smörad och mjölad springform, ca 20 cm i dm, så den täcker botten.
  7. Häll ut den karamelliserade mjölken (kolakrämen) över kakdegen, men spara ca 2 cm marginal till kanten. 
  8. Krossa flingsaltet en aning och strö ut det över kolan. 
  9. Klicka ut resten av kakdegen runt kolan, längs med formens kanter, och arbeta den inåt mot mitten så att den täcker kolan. 
  10. Strö ut 1 dl chokladknappar överst.
  11. Grädda kakan på 175 grader i ca 25-30 minuter.
 
 
Låt svalna helt, gärna i kylen över natten. 
 
 

Hemmagjord vaniljglass:
  •  0,5 burk kondenserad, sötad, mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 vaniljstång
 
  1. Vispa samman grädden och den kondenserade mjölken till en fluffig grädde.
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
  3. Rör ner vaniljfröna i grädden.
  4. Häll över gräddglassen i en frystålig burk och ställ in i frysen i minst 4 timmar.
 
Servera en stor bit Chocolate Chip Cookiecake tillsammans med en skopa av den hemmagjorda vaniljglassen. 
 
Tips!
Ta fram glassen ur frysen ca 15-20 minuter innan den ska serveras, då den är väldigt hård direkt ur frysen. 
 
 
#1 - - Bakbokmat:

Men hjälp vad gott det lät! Måste testa.

#2 - - amanda:

Punkt 3, sikta ner vaniljsocker. Jag har ju redan i vaniljsocker i punkt 1? Ska det va ännu mer vaniljsocker?

Svar: Det är jag som skrivit fel. ;-) Jag ska ändra det, tack! :-)
Jessica Fransson