Grönsakslasagne
Gdomorgon, godmorgon!
Ack, mina vänner som jag längtar till lördag morgon när jag slipper vakna till väckarklockan... Det känns som jag inte fått sova på, ja, jag vet inte när liksom. Idag känner jag mig dessutom tröttare än på länge, vilket iofs säkerligen är en kombination av min mardrömsförkylning som vägrar ge med sig, och det faktum att vi hade gäster igår kväll. Sambon fyllde ju år igår och jag hade bjudit hit hans pappa och pappans sambo. Det var lättsamt och avslappnat och mycket trevligt, men hur avslappnat det än är så kräver det alltid lite extra energi med extra folk i huset. Nåja, hursom helst så är jag i alla fall (motvilligt) uppe och försöker peppa mig själv till att vakna och ta tag i dagen.
Vad innebär denna dagen då?
Jag och barnen ska strax göra oss iordning och sen är det skolan och förskolan som gäller för dem. Eftersom det är torsdag är det även "musiklek" för sonen i eftermiddag, och det är alltid efterlängtat. Själv ska jag spendera dagen i skolbänken... Ja, jag ska på en två-dagars utbildning i handledning idag och imorgon som ska bli väldigt intressant! Ja, om jag kunde vakna till liv först dvs...
Efter dagens utbildningsdag är det raka vägen till sonens skola som gäller, då det är dags för hans allra första utvecklingssamtal inom skolvärlden. Ska bli spännande att höra hur läraren upplever hans första tid i skolan. Hemma är han alltid full av energi och längtar till skolan varje dag, och det är så himla roligt att se verkligen. Jag hoppas att det håller i sig så länge som möjligt!
Innan jag på allvar tag mig själv i kragen och tar tag i min fullspäckade torsdag så vill jag bjuda på lite mat. Idag blir det vegetariskt på menyn, i form av en lasagne! Lasagne är en av mina favoriträtter genom tiderna, för ja, en klassisk lasagne är helt enkelt aldrig fel! Det betyder ju dock inte att man kan variera lasagne nästan hur mycket som helst, och att det än dock är lika gott! Förutom att man kan variera fyllningen med diverse olika "kött"-ingredienser så kan man ju likväl göra en helt vegetarisk lasagne också. Fylld till bredden med god tomatsås och grönsaker. Detta är en lasagne som är så god, att jag lovar att det är ingen som saknar köttet!
Grönsakslasagne

4 portioner
- 3 morötter
- 1 zucchini
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 400 gram krossade tomater
- 1 dl vatten
- 2 dl creme fraiche
- 0,5-1 tsk sambal oelek (efter smak)
- 1 tsk basilika
- 1 tsk socker
- 250 gram färska lasagneplattor
- 1 påse bladspenat
- 150 gram salladsost
- salt och svartpeppar
- Skala och skiva morötterna, skär zucchinin i tärningar, skala och finahcka löken och vitlöken.
- Fräs lök och vitlök tillsammans med morötterna tills löken blir glansig.
- Tillsätt zucchini, korssade tomater, vatten, creme fraiche, sambal oelek, socker och basilika.
- Koka upp och låt puttra samman i ca 10 minuter.
- Smaka av med salt och peppar.
- Bred ut lite av såsen i botten på en ugnssäker form och varva sedan lasagneplattor med spenat, smulad salladsost och tomatsås.
- Avsluta med ett lager sås överst.
- Ställ in lasagnen i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.
Servera tillsammans med en god krispig sallad.
