Powered by Jasper Roberts - Blog

Köttfärspaj

Godmorgon fredag!
 
Fredagen är här mina vänner, och med den så klart även början till helgen! Ja, alltså, så fort arbetsfredagen är över det vill säga... Själv får jag dock inte ta helg förrän imorgon förmiddag eftersom jag jobbar kvällen/natten idag. Sen är jag dock ledig hela söndag så jag ska nog få helg jag med! 
 
Vad har ni för helgplaner?
 
Här blir det ganska lugnt, men jag har dock planerat en liten tripp till Ikea. Barnen behöver skrivbordsstolar, så jag tänkte vi skulle åka hela familjen så får de välja stolar själva. Det är lika bra, det är ju ändå de som ska ha dem och trivas med dem. Det blir säkert lite annat smått och gott också misstänker jag, så är det väl altid när man åker till Ikea - alltid hittar man något! 
Sen är det ju Mors Dag på söndag dessutom! Brukar ni fira Mors Dag? Tyvärr ska jag erkänna att jag själv är lite dålig på det ibland, och ja, mina barn är ju så små ännu så de vet ju inte riktigt vad det innebär. Vi brukar dock ha en liten mysfika bara lilla familjen om inget annat. Visserligen är det ju denna mamman som står för tillverkningen av fikat istället för att bli bjuden på det, men å andra sidan är jag lika nöjd för det. 
 
Idag ska jag åka iväg på möte innan jobbet, men innan dess vill jag bjuda er på lite fredagspaj till middag! Ja, paj är en tacksam maträtt som man kan fylla med lite vad som helst egentligen ju. En klassisk fyllning är ju så klart köttfärs, och ja, det är riktigt gott med köttfärspaj! Det finns dock inget värre än en torr köttfärsfyllning i ett torrt pajskal om ni frågar mig! Nej, en riktigt god köttfärspaj ska vara smakrik och den ska vara krämig! Ja, precis som denna pajen helt enkelt. 
 
Ha en trevlig fredag allesammans! 
 

Köttfärspaj


4 portioner
 
Pajskal:
  • 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör
  • 3 msk vatten
 
  1. Blanda samman ingredienserna till en slät deg i en matberedare.
  2. Tryck ut degen i en smörjd paj- eller springform och nagga botten med en gaffel.
 
Fyllning
  • 500 gram blandfärs
  • 2 dl passerade tomater
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 1 tsk kanel
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 gul lök
  • salt och svartpeppar
  • 2 dl riven ost
 
  1. Finhacka löken och fräs den tillsammans med färsen tills den blir grynig.
  2. Krydda färsen med kanel och paprikapulver.
  3. Häll över de passerade tomaterna och grädden, och smula ner buljongtärningen. 
  4. Koka upp och låt puttra samman i ca 10 minuter, tills lite av vätskan försvinner.
  5. Smaka av färsen med salt och peppar.
  6. Häll fyllningen i pajskalet och strö över osten.
  7. Grädda pajen på 225 grader i ca 25-30 minuter, tills osten smält och pajen fått fin färg.
 
Servera tillsammans med en fräsch sallad. 
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook