Powered by Jasper Roberts - Blog

Varm pannkakstårta med köttfärsfyllning

Hej igen och god eftermiddag!
 
Hoppas ni har en lugn och skön söndagseftermiddag?
Själv är jag på jobbet fortfarande och har ett par timmar kvar innan jag ska tacka för mig för dagen (tur man kan tidsinställa inlägg på bloggen). Vi har haft en mysig adventsfika här på jobbet, jag dukade fram både lussebullar och pepparkakor till glöggen, och det var inte alls fy skam! Vad har ni haft till fikat idag, någon som redan hunnit prova saffransbullarna med vit chokladgömma jag tipsade om imorse kanske? 
 
Fika i all ära, men även när det är advent så måste jag ju dock ha lite mat i magen också ju. Vad blir det för god söndagsmiddag hemma hos er idag? Berätta gärna, det är alltid roligt att höra tycker jag! På helgen vill man kanske ofta passa på att laga något som tar lite längre tid att göra, ni vet, passa på att lägga ner extra energi i köket när man är ledig från jobbet.
Något som är väldigt enkelt att göra, men som kräver några minuter extra är en pannkakstårta! Har ni inte testat det någon gång innan så tycker jag absolut att ni ska göra det - speciellt om ni tycker om crêpes! Crêpes är i princip samma sak som pannkakstårta egentligen och färsröran gör man så klart efter eget tycke, men det ser lite roligare ut. Jag menar, vem vill inte äta "tårta" till middag!?
 

Varm pannkakstårta med köttfärsfyllning

 
4 portioner
 
Pannkakor:
  • 2 ägg
  • 6 dl mjölk
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk socker
 
  1. Vispa sönder äggen och tillsätt hälften av mjölken.
  2. Vispa ner mjölet, saltet och sockret tills det blir en slät smet.
  3. Vispa sist ner resten av mjölken.
  4. Grädda tunna pannkakor (jag brukar använda knappt 1 dl smet/pannkaka) i smör.
 
Fyllning:
  • 500 gram nötfärs
  • ca 15-20 cm purjolök
  • 1 stor "klyfta" vitkål
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1-2 dl vatten
  • 2-3 msk paprikapulver
  • 1 msk lökpulver
  • salt och peppar
  • ca 2 dl riven ost
 
  1. Bryn färsen så den blir grynig. 
  2. Skiva purjolöken och hacka vitkålen och tillsätt dem till färsen.
  3. Krydda med paprika- och lökpulver.
  4. Smula ner buljongtärningen och häll över vattnet. Koka upp och lått puttra tills vätskan kokat bort.
  5. Smaka av med salt och peppar.
  6. Varva pannkakor med färsröra i en rund springform - börja och avsluta med en pannkaka.
  7. Toppa med den rivna osten.
  8. Gratinera pannkakstårtan på 225 grader i ca 20 minuter, tills osten smält och fått fin färg.
 
Servera tårtan tillsammans med en god sallad och eventuellt lite ketchup. 
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook