Powered by Jasper Roberts - Blog

1a Advent - Lussekatter

Godmorgon 1 December och Första Advent!
 
Ja, nu är det redan december månad och därmed bara några veckor kvar till jul! Kan ni förstå detta? Det kan inte jag! Nåväl, så är i alla fall fallet, och jag tänkte därmed dessa kommande adventssöndagarna komma med goda baktips inför adventsfikorna! Det låter väl bra va?
 
Först ut är den älskade lussebullen! Den godaste lussebullen ska vara riktigt saftig, eller vad säger ni? Personligen tycker jag nästan inte det finns något värre än en torr lussebulle när det kommer till bakverk, då är jag hellre utan! Dessa bullarna har jag bakat de senate åren och receptet kommer från ICA faktiskt och det blir de allra saftigaste av lussebullar verkligen! Så ska ni bara baka lussebullar en enda gång, så är detta receptet att gå efter! 
 

Lussekatter

 
ca 30 bullar
 
  • 50 gram torrjäst för söta degar
  • 150 gram smör
  • 2 påsar saffran (1 gram)
  • 2 dl socker
  • 5 dl mjölk
  • 250 gram kesella
  • 0,5 tsk salt
  • 1 ägg
  • ca 16 dl vetemjöl
Till pensling:
  • 1 uppvispat ägg
  • Russin
 
 
  1. Smält smöret och rör ner saffranet i smöret. Tillsätt mjölken och ljumma spadet till 40 grader.
  2. Blanda ner torrjästen i mjölet i en stor bunke. Rör ner socker, kesella, salt och ägg och tillsätt degspadet.
  3. Arbeta samman degen och låt den sedan jäsa under duk i 45 minuter.
  4. Ta upp degen på mjölat bord och knåda den. Baka ut degen till lussekatter.
  5. Lägg lussekatterna på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt och låt dem jäsa under duk i ytterligare 45 minuter.
  6. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och peta ner russin.
  7. Grädda på 225 grader i ca 8-10 minuter.
 
 
Bjud sedan hem en vän på fika och njuuuuut av nybakade lussebullar! Mums!
 
Ha nu en riktigt härlig söndag mina vänner. Jag ska ta med min lilla familj ner på julskyltningen i stan, men vi hörs igen senare ikväll!