Powered by Jasper Roberts - Blog

Anjovisrulle

Söndag, söndag, söndag... 
 
Är det inte sagt att söndagar ska vara vilodagar? Tja, inte här i alla fall, det vill jag lova! Nu är jag nämligen inne på min fjärde och sista "jobba-dygnet-runt-period" för denna gången, dvs efter jag jobbat kvällspasset jag snart ska ge mig på. Nästa vecka ska jag dock vara ledig ganska mycket, och då är denna veckan värt de lediga dagarna jag får då. 
 
På tal om jobbet så kommer här ett litet recept jag faktiskt fått av en av mina arbetskollegor. Tycker ni om anjovis? Jag tror att just ajovis är just en sådan sak som man antingen tycker jättemycket om, eller inte alls! Det finns inget mitt emellan när det gäller anjovis verkar det som. Själv tycker jag om det, speciellt i en klassisk Janssons Frestelse till jul eller påsk, det är nog mitt favoritsätt att använda anjovis på! 
Här används dock anjovisen på ett helt annat sätt, nämligen i en pannkaksrulle! Har ni ätit det innan? För mig var detta faktiskt helt nytt, men jag var ju tvungen att prova och jag blev positivt överraskad faktiskt. Jag menar, anjovis i pannkaka? Nja, visst låter det ganska... Konstigt... Ja, men våga prova!
 

Anjovisrulle

 
1 ugnspannkaka/1 långpanna
 
Pannkaka:
  • 1,5 dl vatten
  • 1 dl grädde
  • 50 gram smör
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 4 ägg
 
  1. Koka upp vatten, grädde och smör.
  2. Tillsätt mjölet och rör tills smeten släpper grytans botten. Ställ grytan åt sidan och låt svalna.
  3. Rör i äggen i sen avsvalnade smeten, ett i taget.
  4. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.
  5. Låt svalna.
 
Anjovisfyllning:
  • 200 gram Cream Cheese (creme fraiche eller kesella går också bra)
  • 0,5 dl dill
  • 0,5 dl persilja
  • 4 hårdkokta ägg
  • 200 gram anjovisfiléer
  • 1 rödlök

  1. Finhacka äggen och anjovisfiléerna. Skala och finhacka rödlöken.
  2. Blanda ner dill, persilja, ägg, anjovis och rödlök i cream cheesen.
  3. Stjälp upp pannkakan på bakplåtspapper och bred ut anjovisröran på pannkaka. Rulla ihop den som en rulltårta. 
 
Tips!
  • Rullen går utmärkt att förbereda dagen innan - svep gärna då in den i folie så den håller formen, förvara den sedan i kylskåpet.
  • Vill du äta rullen varm? Strö lite riven ost på den och gratinera i ugnen på 250 grader tills osten smält och fått fin färg - ca 8 minuter.
 
Med detta önskar jag er en fortsatt riktigt härlig söndags eftermiddag och kväll! Vi hörs och ses!