Powered by Jasper Roberts - Blog

Köttfärs- och linspaj

Godmorgon söndag!!
 
Jag ska strax bege mig av till jobbet igen, sista helgpasset för denna gången. Idag blir det kålpudding på jobbet och sen tänkte jag dessutom baka en löjligt god långpannekaka med skogsbär i. Recept på kakan kommer så klart dyka upp här på bloggen, men idag tänkte jag först komma med ett litet lunchtips.
 
Pajer är jättebra lunchmat tycker jag. Dels så kan man slänga ner lite precis vad man vill i dem, och dels blir man så där precis lagom lunchmätt på en liten pajbit. Dessutom är det tacksam lunchlåde-mat om man vill ta med sig till jobbet då paj oftast blir godare när den får stå till sig lite. Här kommer en variant med köttfärs och röda linser som är väldigt matig och mättande.
 

Köttfärs- och linspaj

 
4-6 portioner
 
Pajdeg:
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 0,75 dl flytande margarin
  • 2 msk vatten
 
  1. Kör alla ingredienserna tillsammans i en matberedare.
  2. Tryck ut degen i en pajform och nagga den med en gaffel.
  3. Förgrädda pajskalet på 225 grader i ca 10 minuter.
 
Fyllning:
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 400 gram nötfärs
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl röda linser
  • 3 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk paprikapulver
  • salt och peppar
  • ca 1,5 dl riven ost
 
  1. Finhacka lök och vitlök.
  2. Stek lök, vitlök och köttfärs tillsammans tills färsen blir grynig och får färg.
  3. Tillsätt tomatpuré, röda linser, vatten och smulad buljongtärning. Låt koka upp och koka i ca 20 minuter så det mesta av vätskan kokar in.
  4. Krydda med oregano, timjan och paprikapulver. Smaka av med salt och peppar.
  5. Lägg fyllningen i det förgräddade pajskalet och toppa med den rivna osten.
  6. Grädda pajen i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter, tills den får fin färg.
 
Servera tillsammans med en god och krispig sallad.