Powered by Jasper Roberts - Blog

Stekt fläsk med löksås

Godkväll tisdagsläsare!
 
Nu har jag lagt barnen och lugnet infaller i huset... Ikväll tänkte jag krypa ner under en filt och bara slötitta på någon serie tänkte jag. Jag känner mig lite vissen och är rädd att det är sjukdom i antågande, men känner att jag ha inte riktigt tid med det så var snälla och håll tummarna att det inte blir något av det!
Jag har dessutom tandvärk, och tycker därför lite synd om mig själv just ikväll. Tandvärk är nog något av det absolut värsta jag vet verkligen - och att gå till tandläkaren tycker jag lika illa om, så vi får se vad det blir av detta. Förhoppningsvis är det övergående...
 
I övrigt har jag dock haft en riktigt bra tisdag! Jag har bakat och lagat mat och stått i på jobbet. Jag började morgonen med att svänga ihop ett gäng chokladsnitt som blev mycket uppskattade. Det var ett tag sen jag bakade småkakor, så det var hög tid nu!
Till efterrätt fortsatte jag på chokladtemat och gjorde ugnsbakade chokladfylla bananer som jag serverade tillsammans med en kula vaniljglass. Banan, choklad och glass... Nej, det kan liksom bara inte gå fel, eller hur!
Middagen för kunderna på jobbet fick idag bestå av fetaostbiffar med smak av paprika och kanel - så goda! Jag har ju redan ett recept här på bloggen på just fetaostbiffar, men jag gjorde en variant på dem idag. Receptet på dem kommer dyka upp inom kort här på bloggen, så håll utkik efter det!
 
Väl hemma var det så klart dags att laga ännu mer mat! Här hemma fick det bli klassisk, enkelt husmanskost: stekt fläsk med löksås! Det mina vänner, det är svensk mat som verkligen inte går av för hackor! Helt klart en av mina favoriträtter faktiskt! Så här brukar jag göra min löksås; enkelt men ack så gott!
 

Löksås

 
4 portioner
 
  • 50 gram smör
  • 2 gula lökar
  • 2-3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • ca 1 krm vitpeppar
  • salt
 
  1. Skiva löken och fräs den i smöret i en kastrull tills den blir glansig.
  2. Strö över vetemjölet och rör runt.
  3. Häll över mjölken och smula i buljongtärningen. Låt koka upp och puttra sedan i ca 5 minuter.
  4. Smaka av med salt och vitpeppar.
 
Servera exempelvis tillsammans med stek fläsk, kokt potatis och brysselkål.
 
Hemligheten bakom det allra godaste stekta fläsket?
Använd riktigt sidfläsk i bit istället för bacon. Skiva upp fläsket och krydda sedan med grillkydda innan det steks på! Den extra sältan från grillkryddan tar fläsket till en helt ny nivå!
 
 
Tänk på!
Jag vill gärna ha min löksås ganska tjock, så jag använder 3 msk vetemjöl för att reda den. Vill man ha en lite tunnare sås så rekomenderar jag att man använder max 1,5-2 msk mjöl.
 
Ha nu en fortsatt trevlig tisdagskväll! Jag återkommer imorgon med bland annat ett smarrigt efterrättstips! På återseende!