Powered by Jasper Roberts - Blog

Klassisk smörgåstårta i nyttigare tappning

God eftermiddag!
 
Ja, nu är det ju den där veckan på året igen - studenttider! Det är skolavslutningar och utsparkar och baler om vartannat innan sommarlovet stundar. Grannarna på vår gata har ballonger och björkris över hela sitt hus och ett gigantiskt partytält uppsatt i sin trädgård... Sjung om studentens lyckliga dar!
 
En klassisk bjudrätt vid sådana här högtider brukar ju vara Smörgåstårta, eller hur?! Ack, så gott det ÄR! Dock är det ju tyvärr minst sagt ganska onyttigt med alla fyllningar, det ljusa brödet och den mäktiga vispgräddsblandingen man har runt ikring... Tur man inte äter det ofta kanske man tänker?
Tänk inte så, utan tänk istället på att göra ett tårta i nyttigare tappning! En man kan äta med lite godare samvete utan att för den sakens skull minska på den goda smaken! Jag gjorde två stycken olika smörgåstårtor förra veckan, en med den klassiska skinkfyllningen och en skaldjussmörgåstårta - båda två mycket hälsosammare än originalet men med lika god smak! Vi börjar med den klassika versionen:
 

Smörgåstårta med skinka och leverpastej

 
 
1 tårta, ca 30x20 cm
 
  • 18 stycken skivor grovt (och gärna osötat) formfranska
 
Fyllning 1:
  • 200 gram bredbar leverpastej med låg fetthalt
  • 1 dl bostongurka eller hackad smörgåsgurka
 
  1. Blanda samman leverpastej och gurka.
  2. Lägg ut sex skivor formfranska på ett fat och bred ut leverpastejen på brödet.
  3. Lägg på ytterligare sex skivor formfranska uppepå.
 
Fyllning 2:
  • 200 gram rökt skinka
  • 2 dl naturell kvarg
  • 1 rött äpple
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 knippe gräslök
 
  1. Strimla eller hacka skinkan och äpplet.
  2. Blanda samman alla ingredienserna och smaka av med lite salt!
  3. Bred ut fyllningen på det andra lagret bröd och lägg sedan på ett avslutande lager med sex formfranska ovanpå.
 
  • 2 dl naturell kvarg
  • 1,5 dl majonäs (jag använde fettfri)
 
  1. Blanda samman kvarg och majonäs.
  2. Bred ut ett tunt lager uppepå och runt om hela smörgåstårtan.
 
Garnera sedan asvlutningsvis efter eget tycke och smak. Detta är vad jag valde att lägga på min smörgåstårta:
  • Gurkskivor
  • Ostrullar
  • Skinkrullar
  • Körsbärstomater
  • Gräslök
  • Kruksallad