Glaserad päronkaka med ingefära
Hej och god söndagsförmiddag!
Hoppas ni haft en riktigt skön helg hittills? Hittat på något särskilt kanske? Här hemma har vi tagit det hur lugnt som helst, och det har varit så skönt och välbehövligt verkligen. Barnen har haft kompisar hemma, och varit hos kompisar också för den delen, och vi har alla bara tagit tiden som den kommer.
Denna helgen är ju startskottet på påsklovet som infaller nästa vecka. En hel vecka att bara vara och fortsätta ta dagarna som de kommer med andra ord. Har ni några påskplaner? Jag har själv inte vågat göra några i år, eftersom jag måndagen precis efter påsk har en stor inlämnning till universitetet där jag läser socialjuridik. Så ja, ni förstår ju kanske vad jag ska sitta och göra i påsk...
...därmed så klart inte sagt att vi inte ska fira! Jag har köpt hem ett stort påskägg fyllt till bredden med godis (som barnen är så frustrerande över att de inte fått öppna än), och vi ska så klart äta gott också. Traditionellt så det förslår när det kommer till påskbordet. Ni som följt mig ett tag vet att jag älskar mattraditioner ungefär lika mycket som jag tycker om att tetsa nytt.
Min förhoppning är dock att jag ska hinna skriva klart min inlämning nu i början på veckan, så vi kan fira påsk med nära och kära istället nästa helg, men jag har inte vågat boka in eller lova något. Vi får se helt enkelt.
Här och nu denna söndag tänkte jag i alla fall bjuda er på lite kaka. Närmare bestämt en riktigt saftig mjuk päronkaka, som faktiskt passar alldeles ypperligt att bjuda på just till påsk tillsammans med kaffet efter den goda påsmiddagen. Den är inte bara saftig och fantastiskt god, den är dessutom väldigt lättbakad! Bara att vispa ihop mer eller mindre, och sedan sköter den sig själv i ugnen. Mycket mer tycker jag knappast att man kan begära av en kaka, eller vad säger ni?
Glaserad päronkaka med ingefära
8-10 bitar
- 3-4 stora päron
- 3 msk socker
- 0,5 msk kardemumma
- 0,5 msk ingefära
- 0,5 msk vaniljsocker
- 150 gram smör
- 2 dl socker
- 3 ägg
- 3 dl mjöl
- 1 tsk bakpulver
- 0,5 dl mjölk
- Skala päronen och skär dem i bitar.
- Lägg päronbitarnabitarna i en skål tillsammans med socker, kardemumma, ingefära och vaniljsocker. Rör runt och låt dem stå och dra till sig en stund.
- Vispa samman smöret med sockret till det blir vitt och pösigt.
- Tillsätt äggen och vispa samman till en smet.
- Rör ner mjölet och bakpulvret och sist mjölken, till en slät smet.
- Klä en springform (ca 25 cm i dm) med bakplåtspapper och häll smeten i formen.
- Fördela de marinerade päronen ovanpå smeten. Häll även på vätskan som bildats av äpplena.
- Grädda kakan på 175 grader i ca 40-50 minuter, känn efter med en sticka när den är färdig.
Låt kakan svalna och ringla sedan gärna lite florsockerglasyr över kakan eller strössla med pärlsocker. Ja, eller varför helt enkelt inte både och!

Har ni familj, vänner eller bara en god bekant som har mjölkproteinallergi, eller är glutenintolerant? Klicka hem ett alldeles eget ex av min nya färgglada bakbok för barn, som passar hela familjen! Du hittar den här: