Powered by Jasper Roberts - Blog

Nattjästa frukostfrallor

Hej allesammans, och god förmiddag!
 
Här i Småland är det ganska grått idag när jag sitter här och tittar ut genom fönstret, och det är med andra ord en alldeles perfekt lördag att bara skrota runt i mykläder och burra ner sig i soffan framför en film så här mitt på dagen. Ja, det är helt klart min helgplan för hela denna helgen faktiskt, och ni kan tro att jag sett fram emot det heeeeela veckan lång. Jag har jobbat galet mycket dessa två senaste veckorna, dygnet runt nästan, och är nu mer än minst sagt glad över att äntligen bara få landa här hemma. 
 
Jag har dock hunnit med lite annat än bara jobba, om än dock lite. Förra helgen var det Mårtensafton, och hela familjen var nere i Skåne hos sambons syster där vi firade Mårten Gås. Traditionell gåsmiddag: helstekt gås, sockerstekta potatisar, gräddsås, gelé och inlagd gurka. Så otroigt gott verkligen, och även barnen är helfrälsta i det. Skånsk äppelkaka är så klart ett måste till efterrätt! Alltid riktigt trevlig med familjemiddagar om ni frågar mig.
 
I övrigt så har jag fortsatt jobba med min receptbok som kommer ut snart! Det är ju en bakbok för barn, och jag är så galet stolt och förväntasfull över detta projekt verkligen så ni anar inte. Lika exalterad som jag är, ungefär lika overkligt känns det samtidigt. Jag längtar verkligen tills jag sitter här med boken i hand, kanske förstår jag då äntligen att det faktiskt är sant! 
Den är i princip färdig nu, lite finslip kvar att göra bara, och sen går den till tryck! Nästa vecka ska vi sitta ner och kika över detaljer, se så att allt ser ut som det ska till den slutgiltiga produkten. Ja, som ni förstår kommer jag prata högt och mycket om denna bok, som jag är sååå stolt över. En dröm som blir sann, helt klart. 
 
Om man bortser från knappandet på mitt tangetbord när jag jobbat lite med boken idag på förmiddagen så är huset helt tyst. Det är bara jag och hunden hemma, och hon ligger och sover nedanför mina fötter i detta nu. Sambon är borta hos en granne och hjälper honom med något datorbekymmer, min son är på gatan nedanför hos en kompis, och min dotter är hos en av sina kompisar på andra sidan sjön. Lugnt och stilla. 
När jag sitter här och jobbar med bakboken, och det dessutom är så lugnt i huset så blir jag ofta sugen på att baka något. Jag älskar ju att baka verkligen, men det behöver ju inte alls alltid betyda kakbak. Det kan vara minst lika roligt att baka bröd tycker jag. Idag tänkte jag att jag skulle tipsa er om ett gäng barnligt lättbakade frukostfrallor som min svägerska bjöd mig på en gång för ett tag sedan. De jäser över natten i kylen, så perfekta att baka även om du har knappt om ork eller tid också med andra ord. Inga ursäkter helt enkelt. Dessutom, så är det fantastiskt god i all sin enkelhet. Perfekta till söndagsfrukosten imorgon!  
 
 

Nattjästa frukostfrallor

(null)
 
ca 10 frallor
 
  • 25 gram jäst
  • 4 dl vatten
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk honung
  • 1,5 tsk salt
  • 9,5 dl vetemjöl Special
  • 1 dl grahamsmjöl


  1. På kvällen: Rör ut jästen i lite av vattnet.
  2. Tillsätt resten av vattnet tillsammans med mjölken när jästen löst upp sig. 
  3. Häll i salt, honung och sist mjöl. 
  4. Blanda snabbt samman till en lite kladdig deg med hjälp av en slev.
  5. Pudra lite mjöl över degen och låt den stå i rumstemperatur i ca en halvtimme. 
  6. Täck degbunken med plastfolie och ställ i kylskåpet.
  7. Låt jäsa i kylskåpet över natten. 
  8. Nästa morgon: Häll ut degen på mjölat bakbord.
  9. Tryck ut (knåda inte innan) degen till en ca 2 cm tjock rektangel.
  10. Skär ut så stora bitar du vill ha. 
  11. Pudra över lite mjöl.
  12. Lägg över degbitarna på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt.
  13. Grädda fralloorna på 225 grader i ca 15-20 minuter.
 
Låt svalna något, och servera sedan ljumma till fukost. 
 
(null)