Kyckling- och fläskfiléspett
Godkväll!
Vet ni vad jag såg i almanackan idag? Jo, jag såg att det nästan gått en månad sen sist jag gjorde väsen av mig här inne, och ja, det kändes minst sagt ganska tråkigt. Mitt liv har varit lite rörigt den sista tiden dock, och jag har sagt upp mig från mitt jobb. Imorgon är första dagen på min sista arbetsvecka faktiskt, en kort tredagars-vecka.
Ja, jag har sagt upp mig som sagt. Även om jag tycker mycket om många av mina kollegor så kände jag att det helt enkelt inte var arbetsplatsen för mig. Jag har ju bara jobbat där ett halvår lite drygt, men jag fick den känslan ganska snart efter jag börjat där, och det har inte blivit bättre, så då bestämde jag mig för att ta tag i saken och sade upp mig. Livet är för kort helt enkelt. Jag har ett annat jobb som jag med spänning ser fram emot att börja på om en dryg vecka. Jag får berätta mer om det vid ett annat tillfälle.
Denna helgen har verkligen sprungit förbi med stormsteg och dessutom varit fylld till bredden med idel trevligheter. I fredag var vi hemma hos våra bästa vänner och grillade - rostbiff och en hel hög med goda grönsaker. Ja, nu är ju definitvt grillsäsongen igång igen med det fanatstiskt fina vädret vi fått, äntligen! 20 plusgrader och stålande sol har dessutom fortsatt utlovas en vecka framåt, så nu håller vi alla tummar att det blir så.
Igår gick jag ner till sjön med barnen och tre av deras kompisar för de fick för sig att de ville bada. Det var jättefint väder, men så klart iskallt i vattnet, men bada skulle de ändå, och det gjorde de. Årets första dopp är med andra ord avklarat, ja, för dem alltså, jag stod snällt på stranden och tittade på. På kvällen sen kom vänner till oss hit och jag bjöd på mat och det blev en helkväll av det. Lek och bus för barnen och gott snack för oss vuxna. Jag har för övrigt sedan sist jag skrev blivit gudmor åt sagda vänners yngsta dotter, så nu kan jag titulera gudmor x2 (jag har en guddotter sedan tidigare).
Denna lika soliga och varma dag körde jag in till stan för en söndagsdejt med en vän, bara vi, inga barn och inga män, liksom lite egentid. Vi satt på uteserveringen på Condeco i Växjö och drack kaffe och fikade i över fyra timmar. Kaffe, kaka, sol och härligt sällskap med massa snack en hel eftermiddag, det är verkligen livet på en pinne för mig. Årets första uteserveringshäng för övrigt, och det är underbart!
Veckan som kommer ska som sagt bjuda på fortsatt lika fint väder, så mycket grillmiddagar blir det kanske runt om, i alla fall min del av landet. Så, vad kan passa bättre än att bjuda er på ett grilltips!? Grillspett är ju något som oftast uppskattas av både vuxna och barn, kanske mest av barn till och med, och det är ju inget komplicerat att göra. För att piffa upp spetten lite extra kan man kombinera två olika sorters kött, så får man liksom det bästa av mer än värld på tallriken. Vad sägs exempelvis om att varva kyckling och fläskfilé på ett och samma spett och låta dem marinera i en hemmagjord vitlöksmarinad? Jo, jag lovar, det är en grillmiddag ni kommer vilja göra om igen!
Kyckling- och fläskfiléspett
4 portioner
- 250 gram kycklingfilé
- 250 gram fläskfilé
- 2 msk neutral olja
- 2 msk japansk soja
- 1 tsk grillkrydda
- 1 tsk disjonsenap
- 1 tsk oregano
- 1 krm salt
- 4 vitlöksklyftor
- Skär kyckling och fläskfilé i jämnstora bitar.
- Blanda samman olja, soja, senap, oregano och salt till en marinad.
- Pressa ner vitlökklyftorna i marinaden.
- Lägg kycklingen och fläskfilén i en påse och häll över marinaden.
- rör runt så allt kött täcks av marinaden.
- Låt gärna ligga i 2-3 timmar och marineras. Vänd påsen med jämna mellanrum.
- Trä up kyckling- och fläskbitarna på grillspett.
- Grilla spetten i ca 5 minuter per sida (beroende på hur stora du skurit bitarna).
Servera exemelvis tillsammans med en god hemmagjord potatissallad, grönsallad och en god kall sås.