Powered by Jasper Roberts - Blog

Kycklinggryta med örter och soltorkade tomater

Godmorgon, godmorgon!
 
Tittar ni i era almanackor så ser ni att det redan är torsdag och hegen stundar, ganska snart i alla fall. Underbart som vanligt. Jag har känslan av att bara man kommer förbi tisdagen i almanackan så går resten av veckan i rasande fart verkligen, och skönt är väl det, speciellt nu. Ja, desto snabbare veckorna går, desto snabbare blir det vår och sommar mina vänner! Sen får dock gärna tiden stå till ett bra tag dock. Som jag längtar!
Här i Småland töar snön för fullt, och man kan höra fåglarna kvittra på morgonen när man kör till jobbet, men än ligger snön och täcker våra gräsmattor dock. När vintern väl bestämde sig för att komma hit, så kom den med besek om man säger så, så våren har lite jobb framför sig innan den helt kan göra sig tillkänna, men snart så. Jag hejjar för fullt på! 
 
Igår var det en sen dag på jobbet, jag jobbar alltid längre på onsdagar, men det var en rolig dag. Intressanta möten med intressanta människor som jag tycker om, vilket gör att den lite längre arbetsdagen gick väldigt snabbt ändå. Denna dagen kommer säkerligen gå lika snabbt. Idag ska jag och en av mina kollegor på en utbildning nämligen, och sådant tycker jag alltid är jätteroligt verkligen! Jag hoppas, och tror, att det kommer bli en givande och intressant eftermiddag verkligen. 
Kvällen sen kommer med största sannolikhet att se ut som både tisdags- och onsdagskvällen gjort denna veckan: lugn. Middag med familjen, lite häng framför tvn, mys med barnen då de berättar om sin dag i skolan och på fritids för att sedan efter de lagt sig bara vara en stund innan det är dags att själv krama kudden så att säga. Ja, det har varit trötta veckor som jag nämnt, och jag behöver verkligen att solen kommer och ger mig lite ny energi nu som sagt. 
 
Vad har ni tänkt äta till mat idag då? Kyckling kanske? Här hemma äter vi mycket kyckling, det är tacksam mat på så vis att det är lättlagat och dessutom kan man göra en oändlig ström av olika rätter av det. Ett extra plus i kanten är ju att de flesta barn oftast tycker mycket om kyckling. 
På skolan där jag jobbar lagar eleverna mat på fredagar, och idag vill jag tipsa er om en kycklingrätt vi lagade tillsammans där. En kycklinggryta med smak av Italien - soltorkade tomater, parmesan och örter. Ja, behöver man säga mer än så egentligen? Det kan ju liksom inte bli annat än gott! Italienskinspirerad mat blir sällan någon besvikelse, och denna rätten är så klart inget undantag. Detta är dessutom en "gryta" som tillagas i ugnen, så den sköter sig till stor del själv, och sånt tycker vi ju också alltid om, eller vad säger ni?
 

Kycklinggryta med örter och soltorkade tomater

 
 4 portioner
 
  • 500 gram kycklingfilé
  • ca 10 soltorkade tomater i olja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 röd chili (alt. 1 tsk chiliflingor)
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk oregano
  • 2 kycklingbuljongtärningar
  • 3 dl vatten
  • 1,5 dl vispgrädde
  • ca 1 dl riven parmesanost
  • 250 gram körsbärstomater
  • 0,5 kruka färsk basilika
  • salt och svartpeppar
 
  1. Dela kycklingen i mindre bitar och fräs så den får färg runtom i en stekpanna.
  2. Krydda med salt och peppar.
  3. Lägg över kycklingen i en ugnssäker form. 
  4. Strimla de soltorkade tomaterna och finhacka vitlöken.
  5. Fräs soltorkade tomater, vitlök och chili i ett par minuter.
  6. Tillsätt timjan och oregano, och smula ner buljomgtärningarna.
  7. Häll över vatten och grädde och låt sjuda ihop i några minuter.
  8. Dra bort grytan från värmen och rör ner parmesanosten. 
  9. Häll såsen över kycklingen och tillaga i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter.
  10. Halvera körsbärstomaterna och hacka basilikan grovt.
  11. Ta ut formen ur ugnen och lägg på körsbärstomater och basilika.
 
Servera tillsammans med nykokt pasa och en krispig grönsallad. Toppa gärna med lite extra parmesanost.