Powered by Jasper Roberts - Blog

Fisksoppa med aioli

Godmorgon, godmorgon!
 
Tisdag och påsken är officiellt slut för detta året. Nu hoppas vi verkligen att vintern tar slut tillsammans med påsken, eller vad säger ni? Det är helt galet att det är sommar om bara två månader! Det kan man knappast tro om man kikar ut på gräsmattorna nu... Visserligen är det mycket mindre snö här i Växjö-trakten nu, men det är likväl snö kvar. Mer sol istället säger jag!
 
Idag ska jag på kompetensutvecklingdag. Kommunen anordnar för alla skolorna idag, och vi inleder förmiddagen med tre stycken föreläsningar för att sedan samlas igen under eftermiddagen på "min" skola där vi, ja, ska göra något, jag vet inte exakt vad faktiskt, haha. Vi får se helt enkelt. Sambon och barnen ska vara hemma idag också, just eftersom alla skolorna och fritds är stängda på grund av sagda kompetensutvecklingsdag. Visst hade det varit skönt med en extra ledig dag, men jag tror att vi kommer få en trevlig dag på jobbet också, jag tycker ju om arbetsdagar som avviker från det rutinmässiga. 
Ikväll sen ska jag på styrelsemöte för första gången. Jag blev ledamot i den lokala gymnastikföreningen för ett litet tag sedan som jag nämnde, och idag är det dags för första mötet, hemma hos en av de andra ledamotena. Min dotter är ju aktiv inom gymnastiken, och de behövde nya styrelsemedlemmar så jag tänkte varför inte. Det är dock som sagt första gången, så jag vet inte riktigt vad jag har att vänta mig, men det ska bli roligt. Jag hörde dessutom ryktas om att det skulle bjudas på både fika och frallor, och det tackar jag ju aldrig nej till, haha. 
 
När det kommer till middagsmaten idag så får sambon stå för både inköp, planering och tillagning av den eftersom jag inte ska vara hemma, men till er andra tänkte jag bjuda fisksoppa. En riktigt smakrik fisksoppa med smak av tomater, apelsin och vitlök. Ja, det är ju trost allt fisktisdag idag, och fisk är ju både gott och nyttigt. Serverar man dessutom soppan tillsammans med en krämig aioli och ett gott bröd till, ja, då blir det förstås ännu så mycket smarrigare. Trevlig tisdag till er alla! 
 
 

 Fisksoppa med aioli

 
4 portioner
 
Fisksoppa:
  • 1 liten gul lök
  • 1 morot
  • ca 15 cm purjolök
  • 1 röd paprika
  • 2 vitlöksklyftor
  • 400 gram krossade tomater
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 apelsin, skal och saft
  • 5 dl vatten
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • 2,5 dl vitt matlagningsvin
  • 1 tsk timjan
  • 2 tsk socker
  • 400 gram torskfilé
  • 200 gram räkor
  • salt och svartpeppar
 
Aioli:
  • 4 msk majonnäs
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk dijonsenap
  • salt
 
  1. Aioli: Blanda samman majonnäs med pressad vitlök, dijonsenap och en nypa salt.
  2. Ställ kallt till servering. 
  3. Soppa: Skala och strimla löken.
  4. Skiva morötterna, paprikan och purjolöken.
  5. Fräsgrönsakerna i olja tillsammans med pressade vitlöksklyftor i en stor kastrull, tills de får färg.
  6. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, rivet apelsinskal, apelsinsaft, vatten, matlagningsvin, timjan, socker, salt, peppar och smulade buljongtärningar. 
  7. Låt koka upp och sjud sedan i ca 20-30 minuter.
  8. Skär fisken i bitar och lägg ned den i soppan.
  9. Låt sjuda ytterligare några minuter, tills fisken precis är klar. 
  10. Dra av grytan från plattan och lägg ner räkorna i soppan. 
 
Servera soppan tillsammans med en klick aioli och gärna lite vitlöksbröd eller baguetter vid sidan om.