Powered by Jasper Roberts - Blog

Röd tomatrisotto

Hej allesammans!
 
Trevlig tisdagseftermiddag till er! Här sitter jag och njuter av solstrålarna som står på mitt ansikte med en koppa kaffe vid sidan om mig. Ja, himlen blir mer och mer blå för var timme som går, så idag känns det nästan sommar faktiskt. Vad hittar ni på en tisdag som denna?
Jag hade egentligen planerat att jag skulle köra och handla idag, men med barn som springer in och ut ur huset titt som tätt, både mina egna och deras kompisar, så har det varit svårt att lämna huset. Ja, jag vet att jag bara an säga till dem, men jag har inte riktigt hjärta att göra det när de har så roligt. Jag tänker att de får fortsätta springa här fram och tillbaka mellan husen så länge de har roligt, handlingen kan ju faktiskt vänta tills ikväll när sambon är hemma igen. Är det inte det som sommaren och framför allt sommarlovet går ut på menar jag? Så lite måsten som möjligt. Både för vuxna och barn.
 
Imorgon är det jobb och fritids/förskola som gäller igen för hela familjen så det gäller att bara njuta av dagen. Semester är det också strax dags för, jag har bara två arbetsdagar kvar, och sen är dags! Sen ska jag inte ställa klockan på minst fyra veckor framöver! Ja, inte dagligen i alla fall. Semsterplanerna är fortfarande lite uppe i det blå dock... Vi har lite småsaker inplanerade, eller tilltänka i alla fall, men inget större än. Vi vill gärna resa någonstans i år också, komma iväg lite, så vi får se hur vi gör. Förra sommaren hoppade vi på en sista minuten, så tanken är kanske att göra detsamma i år. Passen är redo i alla fall när andan faller på.
 
Vad har du för semesterplaner? Berätta gärna!
 
Eftersom nu sommaren verkar så smått vara på väg tillbaka, i alla fall i min del av landet, så tänkte jag bjuda er på ett litet grilltips en tisdag som denna. Eller ja, kanske inte ett grilltips egentligen, utan snarare ett tillbehör som passar till vilken grillmiddag som helst. Jag pratar om risotto, och närmare bestämt tomatrisotto. Ett enkelt och lättlagat tillbehör som förgylller vilken middag som helst, inte bara med sin smak utan även med sin vackra röda färg. Man ska aldrig underskatta det gamla uttrycker 'man äter med ögonen' för det kan vara minst lika viktigt. Det bästa med tomatrisotton? Man kan utan bekymmer servera den som ensamrätt, tillsammans med parmesan, det är faktastiskt gott. 
 

Röd tomatrisotto


4 portioner
 
  • 8 dl vatten
  • 2 kycklingbuljongtärningar (eller grönsaksbuljongtärningar för vegetarisk rätt)
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl arborioris
  • 3 dl torrt, vitt vin
  • 400 gram konserverade körsbärstomater
  • 3 dl finriven parmesanost
  • salt och svartpeppar
 
  1. Koka upp vatten och buljongtärningar i en kastrull. Håll varmt.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök.
  3. Fräs lök och vitlök ca 2 minuter i en kastrull.
  4. Tillsätt riset och fräs någon minut, tills det är glansigt.
  5. Häll på vinet och låt koka in under omrörning.
  6. Tillsätt tomaterna.
  7. Späd med buljongen i omgångar och låt den sakta koka in i riset, ca 20-25 minuter.
  8. Rör ner 2/3 av parmesanen. 
  9. Smaka av med salt och peppar.


Servera med resten av osten vid sidan om, och servera till exempelvis grillad kyckling eller kött.