Powered by Jasper Roberts - Blog

Rustik köttgryta

Goddagens fredag!

Känns som att jag nyss skrev att det var fredag...? Denna veckan måste gått väldigt snabbt med andra ord, för ja, det är minsann fredag även idag! Har veckan varit bra tycker ni? Min har flutit på utan några större bekymmer, och jag är redo att ta mig an en stundande jobbhelg faktiskt. Ja, jag ska jobba i helgen, men det är alltid lika skönt med fredag oavsett ju. 

Vad ska jag hitta på just denna fredag? Efter jobbet ska jag hämta sonen som ska följa med en klasskompis hem och leka idag. Spännande, första gången han leker hemma med just denna kompisen nämligen. Sedan ska jag och barnen köra till frisören där min dotter har en tid bokad idag nämligen. Nej, hon ska inte klippa sig, hon ska göra hål i öronen är tanken. Hon fyllde ju 6 år i veckan, och en av födelsedagsönskningarna var just att få ta hål i öronen, så tiden är bokad, vi får se hur det går. Hon är lika nervös som hon är spänd.

Ikväll vankas det sedan middag hos världens bästa vänner. Ja, vi ska hem till Maria och hennes familj och umgås och ha det trevligt tillsammans. Eftersom jag ska upp och jobba imorgon så blir det ingen sen kväll, men barnen ser fram emot att leka och jag ser fram emot Marias sällskap som alltid. Papporna? Ja, de bänkar antagligen sig framför tvn tillsammans vad kvällen lider och pratar om sitt. 

Vad Maria bjuder på ikväll har jag inte den blekaste aning om, men här och nu denna fredag tänker i alla fall jag bjuda er på en gryta. En rustik köttgryta närmare bestämt. När det kommer till just köttgrytor så tycker jag väldigt mycket om den rustika sorten med stora matiga bitar och enkla ingredienser, och det är exakt vad denna grytan är. Ja, som ni kan förstå tycker jag med andra ord att den är faktastiskt god verkligen, och speciellt nu medan det fortfarade är lite kyligt ute trots att solen skiner på oss. Så testa ni med vetja, och njut av en värmande och välsmakade fredagsmiddag. En trevlig fredag önskar jag er alla. 

 

Rustik Köttgryta

 
4 portioner
  • 500 gram nötkött, ex bog eller grytbitar
  • 3 dl vatten
  • 1 köttbuljongtärning
  • 400 gram passerade tomater
  • ca 800 gram fast potatis
  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 1 grön paprika
  • salt och svartpeppar
 
  1. Skär köttet i bitar och bryn runt i en stekgryta.
  2. Krydda med salt och peppar.
  3. Häll över vatten och passerade tomater, och smula ner buljongtärningen.
  4. Koka upp och låt puttra samman.
  5. Skala under tiden potatis, morötter och lök, och dela dem i ungefär lika stora bitar som köttet. Dela även paprikan i lika stora bitar.
  6. Tillsätt potatis, morötter, paprika och lök i grytan.
  7. Låt puttra i ytterligare ca 30-40 minuter, eller tills köttet är mört.  
  8. Smaka av med salt och peppar.
 
Tips!
Gör iordning grytan dagen innan om du har ont om tid, och värm sedan på. Den är minst lika god uppvärmd!