Powered by Jasper Roberts - Blog

Linscurry med kokosmjölk

Hej allesammans, och välkommen måndag!
 
Jag inleder denna nya veckan med en ledig måndag, och oj, om ni kan tro att det känns skönt! Förra veckan var helt galen verkligen, och jag är glad att den är över om man säger så... En sex-dagars jobbvecka från morgon till kväll lämnar inte direkt mycket tid över till annat, varken familj eller blogg. Så, den lilla tid jag har varit hemma har jag ägnat hundra procent till barnen verkligen. Denna veckan blir bara en tre-dagars arbetsvecka, och det ska bli riktigt skönt. Det förtjänar jag vid detta laget om jag får säga det själv. 
Just denna lediga måndag hänger jag och min dotter här hemma för oss själva. Hon i soffan just nu framför barnprogram på tvn, och jag med en kopp te och laptopen i knäet. Sambon jobbar och sonen är i skolan och har utedag. De skulle vara i skogen idag och räkna matte och jobba med svenska, så han fick ett medpackat mellanmål med sig till skolan idag. Jättespännande tyckte han, och jag tycker det är fantastiskt roligt att de ger barnen lite alternativ undervisning också, utanför skolbänken. Ska bli kul at höra vad han säger om det när jag hämtar honom om ett par timmar.
 
Vad händer i övrigt denna veckan då tro? Vad ska ni hitta på? Jag har egentligen inga planer alls, mer än att ta det lugnt och liksom ha en återhämtningsvecka efter veckan som gick. Jag är dock lite sugen på att åka iväg och shoppa lite någon dag... Jag insåg nämligen härom dagen när jag var och hämtade ut ett paket från Disneystore att det var årets första inhandlade juklapp. Första liksom... Måste ta tag i det där snart känner jag. Inte för att det på något sätt är panik, men jag brukar vara ute i mycket godare tid än så här, just för att slippa den den shoppingstressen som annars kan uppstå precis innan jul. Så ja, lite julklappsplanering måste till denna veckan tror jag. 
 
Mat då? Ja, men det ska vi så klart äta i vanlig ordning, och givetvis även god sådan! I min sons skola serverar de vegetarisk mat minst en gång i veckan, och min son är extremt skeptiskt inställd till det, detta trots att vi äter vegetariskt här hemma också ibland. Därmed inte sagt att vi gör det jätteofta, så jag tänker att det är något vi ska börja med lite oftare hemma också så han ser att det inte är något konstigt med det. Mat utan kött kan vara minst lika god som mat med kött, och behöver verkligen inte vara varken konstig eller tråkig! 
Så, idag kör vi meatfree monday med en fantastiskt smakrik och krämig linscurry! Linser som smaksätts med ingefära, kokosmjölk, curry och en touch av hetta blir en otroligt god middag som dessutom har en otroligt vacker färg. Trevlig måndag till er alla, och en riktigt skön vecka.
 

Linscurry med kokosmjölk


4 portioner
 
  • 2 dl röda linser
  • 1 gul lök
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 1 tsk sambal oelek
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,5 msk curry
  • 2 tsk tomatpuré
  • 5 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar 
  • 400 ml kokosmjölk
  • 1 bukett broccoli
  • 1 lime
  • salt och peppar
  • 1 dl cashewnötter
 
  1. Skölj linserna och låt dem rinna av.
  2. Skala och hacka löken, och skala och riv ingefäran. 
  3. Fräs löken och sambal i en stor kastrull.
  4. Pressa ner vitlöksklyftorna och rör i ingefära, curry och tomatpuré.
  5. Tillsätt linser, vatten, buljongtärnbingar och kokosmjölk.
  6. Koka upp under omrörning och sjud ca 10 minuter under lock.
  7. Skär broccolin i mindre bitar. Lägg ner dem i kastrullen och koka ytterligare ca 10 minuter.
  8. Rör ner cashewnötterna och dra av grytan från värmen.
  9. Smaka av med salt och peppar.
 
Servera tillsammans med kokt ris och gärna ett par limeklyftor att pressa över.