Powered by Jasper Roberts - Blog

Browniebitar med saffransfudge

Godmorgon måndag!
 
Idag intog vi den nya veckan med en lång sovmorgon hela familjen! Ja, barnen är hemma från skolan/förskolan idag eftersom de både varit sjuka i helgen, och sambon är hemma från jobbet eftersom han blev sjuk igår. Själv har jag, som vanligt, lyckats klara mig från att bli smittad, men var som tur väl var ledig idag i alla fall. Så ja, vi kör en extra "helg-dag" här hemma idag med andra ord. 
 
Det blir dock inte många knop gjorda under dagen av förklarliga skäl. Barnen och sambon ska försöka krya på sig så gott det går, och jag ska njuta så gott jag kan av min lediga måndag efter jobbhelgen som gick. Alldeles sysslolös klarar jag ju dock sällan av att vara, så lite pul här och var blir det garanterat. Jag ska bland annat fixa årets julkort tänker jag, och kanske även slå in en julklapp eller två allt vad kvällen lider och barnen somnat. Jag måste dessutom lokalisera min dotters lucialinne och tillhörande luciakrona eftersom det nalkas Lucia i veckan. De ska gå Luciatåg på förskolan på onsdag kväll, och hon är så himla förväntansfull och spänd på att vi ska komma och titta på henne och hennes små kompisar. Mysigt ska det bli! Först måste jag dock hitta lucialinnet... Kanske blir det dessutom en liten vända in i stan för att fixa de allra sista julklapparna. Ja, vi får se helt enkelt, men ni hör ju själva att jag nog knappast kommer gå helt sysslolös i alla fall, haha. 
 
Resten av veckan kommer bli ganska internsiv denna med, precis som förra. Förutom det ovan nämnda Luciatåget så ska jag även hinna med jobb, utbilningsdag, dubbla möten, personalfest, julfika på förskolan och packade av väskor då vi ska iväg på äventyr inom det närmaste. Ja, hursom, instensiv vecka som sagt. Inte en lugn stund i sikte, haha, men jag är i alla fall ledig i helgen, och efter denna veckans arbete har jag dessutom semster i två veckor, vilket jag anser att jag är väl förtjänt av lagom till jul och melladagarna. 
 
När vi ändå halkar in på ämnet jul, så är det ju alldeles snart dags. Ja, mina vänner, julveckan är bara runt höret, helt overkligt om ni frågar mig, men likväl är det så. Klappar ska slås in, mat ska planeras och tillagas, och likaså jufikat förstås. På söndag denna veckan är det ju dessutom fjärde advent, och då måste vi ju så klart ha något julsmakade till kaffet, glöggen eller julmusten, eller hur?! Japp! 
Dessa små läckerbitarna fick jag recept på från Bakboxen förra vintern, och de gick åt ganska snabbt om man säger så! Jag har dock modifierat receptet lite då det inte föll mig helt i smaken som originalet var, men nu vill jag lova er att dessa är goda! Härligt mjuk, och lite småkletig, chokladbotten täckt med ett tjock lager av gyllengul saffransfudge... Ja, ni hör ju själva: what's not to like! 

 

Browniebitar med saffransfudge

 
ca 24 rutor

Browniebotten
  • 4 ägg
  • 4,5 dl socker
  • 300 gram smör
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
 
  1. Klä en fyrkantig form, ca 20x20 cm, med bakplåtspapper.
  2. Vispa samman ägg och socker till en fluffig smet.
  3. Smält smöret och låt svalna. Häll sedan ner smöret i äggsmeten.
  4. Tillsätt mjöl, kakao, vaniljpulver och salt. 
  5. Rör försiktigt samman till en smet.
  6. Häll smeten i formen och jämna till ytan. 
  7. Grädda kakan på 150 grader, längst ner i ugnen, i ca 30 minuter.
  8. Låt kakan kallna helt.  
 
 

Saffransfudge
  • 200 gram vit choklad
  • 1 dl kondenserad mjölk
  • 2 krm salt
  • 0,5 gram saffran
  • 2 msk smör, rumstempererat
  • 150 gram cream cheese
 
  1. Finhacka chokladen och smält den i ett vattenbad. 
  2. Rör ner kondenserad mjölk, saffran,  smör och salt i den smälta chokladen.
  3. Blanda väl tills allt smält samman.
  4. Rör sist ner cream cheesen, till en blank och slät fudge.
  5. Häll fudgen över browniebottnen och bred ut i ett jämnt lager.
  6. Ställ kakan i kylskåpet i minst tre timmar.
  7. Skär sedan kakan i bitar.
 
Servera till en kopp kaffe eller ett glas julmust och bara njut.