Powered by Jasper Roberts - Blog

Ananasmums

Hej allesammans och välkommen april!
 
Jag var lite sugen på att skriva godmorgon till er, men hindrade mig när jag slängde ett öga på klockan! Haha, ja, här har vi sovit länge idag och ack så skönt det var! Vi har dock inte sovit riktigt så här länge, nej, vi har varit uppe länge nog för att ha hunnit äta frukost i alla fall så här lagom till lunchtid nästan. Nåja, vem stressar på en ledig fredag, inte jag i alla fall! 
 
Vi har ju påsklov denna veckan, och jag är ledig och hemma tillsammans med barnen hela veckan. Påsklov innebär ju dock inte ligga på sofflocket hela veckan, nej, inte alls! I tisdags var jag och barnen på bio och såg "Den goda Dinosaurien" och åt en hel hög med popcorn och hade mysigt tillsammans. Efter bion var vi på Samarkand och införskaffade nya vårjackor till barnen så nu har jag hängt undan deras vinterjackor också.
I onsdags körde vi hem till Maria redan på morgonen (förmiddagen) och åt frukost där tillsammans med henne och en annan bekant och sen stannade vi kvar. Ja, vi kom inte hem förrän efter läggdags på kvällen faktiskt! Så det blev minst sagt en heldag, men visst är det skönt med vänner man kan umgås med så där hela dagen, utan att det liksom blir jobbigt eller ansträngande på något sätt.
Igår var min son hemma hos en kompis och lekte hela eftermiddagen så då passade jag och min dotter på att baka lite på hennes begäran. Hon älskar att hjälpa mig i köket (när jag väl bara har tålamod att låta henne göra det), så vi bakade bullar - kanelbullar med smak av mandelmassa och apelsin. Mycket saftiga, och försvinnande goda: ni ska få receptet vid ett senare tillfälle. På kvällen sen var sonen iväg med en annan kompis på Discobowling, så ja, det var fullt upp igår med.
Idag då? Ska vi bara vara idag då? Nja, inte direkt... Idag ska vi ut på äventyr till min mamma. Det är ett tag sen vi träffades nu så idag är det dags igen och barnen längtar efter att få träffa mormor. Mer om det en annan gång dock, för nu är det väl ändå hög tid för ett litet recept vad? Jo, jag menar det!
 
Idag tänkte jag bjuda er på lite kakor! Mjuka sådanan, som bakats i en långpanna närmare bestämt. Tycker ni om Kärleksmums? Ja? Bra! Tycker ni om ananas? Ja? Bra! Då kommer ni nämligen älska dessa Ananasmumsen! Receptet hittade jag i Hembakat, och det blir saftiga mjuka rutor med en härilgt uppfriskande smak av ananas som är svårt att bara ta en av! Det bästa är ju att en sats räcker till många dessutom, så passa på att baka idag och bjud sen hem lite fikagäster till helgen vetja! 
 

Ananasmums


20–24 bitar

  • 6 ananasringar (spara spadet)
  • 3 ägg
  • 2,75 dl strösocker
  • 0,5 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2,5 tsk bakpulver
  • 100 g smör, smält
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 dl filmjölk
  • 1 dl ananasspad

Glasyr

  • 1 msk vaniljsocker
  • 4 dl florsocker
  • 40 g smör, smält
  • 4-5 tsk ananasspad
  • riven kokos
 
  1. Häll av ananasspadet i ett glas. Skär ananasringarna i mindre bitar.
  2. Vispa ägg och socker pösigt.
  3. Blanda kardemumma, vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl.
  4. Rör ner smör, mjölblandningen, filmjölk, 1 dl ananasspad och ananasbitarna i smeten.
  5. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 21 x 31 cm i diameter.
  6. Grädda kakan på 180 grader längst ner i ugnen i ca 30 min.
  7. Låt kakan kallna i formen.
  8. Glasyr: Rör ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål.
  9. Anpassa mängden ananasspad så att konsistensen blir lagom bredbar.
  10. Bred ut glasyren över kakan och strö över kokos.


Låt glasyren stelna innan du skär kakan i bitar med en vass kniv.