Powered by Jasper Roberts - Blog

Ost- och örtbullar

Glad Nationaldag!

Idag är det Sveriges Nationaldag och de flesta av oss njuter av en ledig dag mitt i veckan. Inte alls fy skam, inte fy skam alls! Firar ni Nationaldagen på något speciellt vis? Vi har tagit det ganska stilla idag och bara tagit tillvara på ledigheten. Vi var inne i Växjö en sväng tidigare, och nu blir det en lugn hemmakväll härnäst. Här hemma firar vi inte egentligen något speciellt, men lite extra gott på mat- och fikabordet är ju aldrig fel. 
Jag gjorde små rulltårtsbakelser till eftermiddagfika, och barnen blev helt lyriska. Rulltårta går ju att svänga ihop på bokstavligen bara tio minuter, och sen lite grädde och färska jordgubbar på det. Nej, svårare än så behöver det ju verkligen inte vara, men ack så gott och uppskattat. Lite lyx får man ha när man får en ledig dag mitt i veckan, speciellt när vädret helt plötsligt är det allra bästa.

Imorgon är det ju helt vanlig jobb- och skoldag igen, och då ska jag hålla en introduktionsdag för alla våra enheters samlade sommarvikarier. Det blir företagsinformation, brandsäkerhet och en snabbkurs i alla våra system. Det kommer bli en rolig dag tänker jag, och jag ser ju alltid fram emot en dag som avviker lite från mängden. Variation förnöjer i allra högsta grad tycker jag. 

Sen är det ju hux flux mer eller mindre helg igen! Ja, det går snabbare än vanligt när man bara jobbar två dagar på raken. Denna helgen funderar på vi att besöka Flygkalaset på Småland Airport med barnen. Det blir flygshow och diverse andra aktiviteter för barn, bland annat hoppborgar och musikundehållning i form av Samir och Victor, så de hade definitivt gillat det. Det hänger lite på vädret dock, så vi får se!
Vädret kan man ju aldrig styra över, men vi håller givetvis alla tummar vi bara kan om att det blir soligt och varmt i helgen också, eller hur? Ja, men precis. Så, därför tänkte jag tipsa er om ett gäng fantastiskt goda hembakade bullar idag. Bullar som är perfekta att servera som tillbehör till grillmiddagen i helgen (eller till kräftskivan om ett par månader), eller varför inte till helgens långfrukostar ute på altanen? Ja, när, eller hur, ni än äter dem så kan jag lova er att dessa bullarna är bullar ni absolut vill baka där hemma, de är bara så goda! 
 

Ost- och örtbullar

 
ca 20 bullar
 
  • 1 lite vetemjöl
  • 2 msk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 150 gram margarin
  • 2,5 dl lagrad riven ost (ex. lagrad cheddar)
  • 2 msk hackad gräslök
  • 3,75 dl mjölk
 
  1. Blanda samman mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
  2. Vispa ner margarinet med hjälp av en köksassistent tills det bildas små klumpar av mjölet.
  3. rör ner riven ost och hackad gräslök.
  4. Häll i mjölken och rör samman till en jämn deg.
  5. Tryck eller akvla ut degen på et mjölat bord så den blir en ca 1,5 cm tjock platta. 
  6. Ta ut rundlar ur degen med hjälp av ett kakmått eller liknande.
  7. Lägg rundlarna på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt.
  8. Pensla bullarna med mjölk. 
  9. Grädda på 200 grader i ca 18-20 minuter, tills de fått en gyllenbrun färg.
  10. Låt bullarna svalna på galler innan servering. 
 
Tips! Vill man baka dessa bullarna lite i förväg innan man ska servera dem så går det alldeles utmärkt förvara ogräddade bullar i frysen för att sedan bara grädda vid behov. Lägg i så fall bullarna på ett fat i frysen i minst tre timmar tills de är helt frysta, sen kan man föra över dem i en lufttät förpackning och ha dem frusna i upp till 2 månader! Se till att tina dem i rumstemperatur innan de gräddas. 
 
 

Instagram: @vardagsmatalajess

Vardagsmat a la Jess på Facebook

#1 - - Anonym:

Ingen veckomatsedel?

#2 - - iseedee:

De ser väldigt goda och luftiga ut! =)

Svar: Tack ska du ha. :-)
Jessica Fransson