Powered by Jasper Roberts - Blog

Fläskfilégratäng med vitvinssås

 God söndagseftermiddag allesammans!
 
Helgen börjar så smått lida mot sitt slut ännu en gång... Det känns lika tråkigt varje gång och man önskar att helgen hade i alla fall ett par timmar extra liksom. Nåväl, hoppas ni haft en bra helg hursom helst?
 
Vår helg har gått i kalasandets tecken minst sagt med kalas både igår och idag. Som jag nämnt innan så är februari kalasmånaden nummer 1 i vår släkt med inte mindre än åtta födelsedagar, däribland båda våra barn. Igår var vi nere i Blekinge och firade barnens nästkusin som fyllde hela 2 år gammal. Min kusin hade ställt till med Pippi-kalas där det bjöds på pannkakor med sylt och grädde följt av en fantastiskt god och fin Pippi-tårta som hon hade bakat själv. Barnen fick dessutom fiska pippigodis i en fiskedamm, så de var mer än nöjda. Ni som följer mig på Instagram --> @vardagsmatalajess <-- har redan fått er en titt på Pipp-mästerverket, som inte gick av för hackor. Ni andra är så klart välkomna in och kika ni med!
Idag har vi själva ställt till med kalas, eller ja, Leos Lekland har ställt till med barnkalas för sonen som fyllde 7 år i onsdags. Det blev hamburgare och pommes med efterföljande marängsviss, popcorn och godispåsar i dinosaurierummet! Ja, och så klart en hemskans massa bus och lek i leklandet förstås! Den nyblivna 7-åringen är mer än nöjd med sitt kalas, vilket innebär att mamman och pappan också är mer än nöjda! 
 
Resten av denna söndagen kommer dock gå i soffslappandets tecken, och det med gott samvete! Nu tänker jag inte äta mer tårta på ett tag... Ja, inte förrän nästa helg i alla fall, haha! Då är det nämligen dags för dubbel kalashelg igen! Det blir gemensamt släktkalas på lördagen och sen ännu ett kalas på Leos Lekland på söndagen, denna gången för vår dotter som fyller  år gammal. Nåväl, en helg i taget, och nu blir det som sagt vila återstoden av denna. 
 
Ett litet middagstips ska ni dock få så här på kvällskvisten! Hur gott det än må vara med tårta och kalasfika, så måste man ju ha lite riktig mat i magen med, eller vad säger ni? Jo, precis. Så, därför tänkte jag att jag skulle bjuda på en riktigt god allt-i-ett-middag idag! Allt-i-ett-rätter få alltid ett litet extra plus i kanten, inte minst för att det blir mindre disk. Denna gratängen vilar på en risbädd och innehåller mör fläskfilé och en fantastiskt god vitvinssås som är barnsligt lätt att tillaga. Dessutom lika god till vardags som till fest! 
 

Fläskfilégratäng med vitvinssås


4 portioner
  • 600 gram fläskfilé
  • 1 bananschalottenlök (eller 2 schalottenlökar)
  • 2 morötter
  • 2 dl creme fracihe
  • 2 dl vitt matlagningsvin
  • 1 kalvbuljongtärning
  • 3 dl ris
  • 1 röd paprika
  • ca 2 dl riven ost
  • salt och svartpeppar
 
  1. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
  2. Bred ut riset i botten på en ugnssäker form.
  3. Putsa fläskfilén och skär den i skivor, ca 1 cm tjocka.
  4. Lägg ut fläskfilén ovanpå riset i ugnsformen.
  5. Krydda köttet med salt och peppar och bryn det sedan på båda sidor.
  6. Skala och hacka löken, skala och strimla morötterna.
  7. Fräs lök och morötter tillsammans.
  8. Häll över creme fraiche och matlagningsvin, och smula ner buljongtärningen.
  9. Koka upp och låt puttra samman i ett par minuter. 
  10. Smaka av med salt och peppar, och red eventuellt av till önskad konsistens.
  11. Häll såsen över köttet i formen.
  12. Strimla paprikan och lägg den ovanpå köttet och såsen.
  13. Toppa med riven ost.
  14. Gratinera  på 225 grader i ca 20 minuter.
 
Servera gratängen tillsammans med en god och krispig sallad.