Powered by Jasper Roberts - Blog

Sliders på myntaburgare

Hej och godmorgon!
 
Äntligen fredag mina vänner!! Den där dagen i almanackan som vi alla liksom helt enkelt tycker lite extra mycket om! Fredag är ju början till helgen, och eftersom jag är ledig idag så ska jag och barnen sätta igång helgen redan idag! När vi packat våra väskor och gjort oss iordning så ska vi sätta oss i bilen och styra kosan ner till Blekinge och min mamma. Jag är född och uppvuxen i ett samhälle i Blekinge som heter Olofström och där hålls varje år en marknad, Holjemarknad, som på de senare åren har blivit något av en homecoming för de flesta som numera inte längre bor kvar där. Barnen älskar marknaden, och jag tycker det är jättekul att spendera helgen med släkt och vänner, och stöta på "gamla" aniskten som man inte träffat på länge! Bilder från helgen kommer säkerligen dyka upp på Instagram, så vi ses där vetja - @vardagsmatalajess - om ni vill ha en liten marknadsinblick. 
 
I övrigt är det ju som sagt fredag, och helgen är i allra högsta grad bakom hörnet! Även om solen kanske inte strålat från klar himmel dessa sista veckorna så har vi väl ändå inte gett upp hoppet än va? Hoppet om att våren och sommaren trots allt kommer dyka upp när som helst... Ja, det hoppas i alla fall jag, innerligt!
Så, med lite optimism i sinne så kanske det till och med kan bli grillväder en fredagskväll som denna? Eller varför inte imorgon? Jo, det tror jag nog! Vad säger då fredag på grillen som inget annat? Jo, men hemmagjorda hamburgare så klart!! Eller varför inte sliders!?
Sliders är precis som hamburgare, fast mindre! Små burgare, små bröd, lite tillbehör och saken är biff! Det bästa med sliders är att man kan äta några fler och variera tillbehören. Jag menar, ofta kanske man vill smaka lite olika i en och samma sittning, och då är verkligen sliders perfekt! Duka upp en buffé av tillbehör med grönsaker, såser, ostar, bacon och vad man nu tycker om, och sen är det bara att välja och vraka!
 
Trevlig fredag allesammans! 
 
Sliders på myntaburgare

Hemmagjorda sliders-bröd:
 
ca 32 bröd
 
  • 12 dl vetemjöl special
  • 1 påse torrjäst för matbröd
  • 5 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 2 msk flytande honung
  • 1,5 tsk salt
 
Garnering:
  • 1 ägg
  • 1 msk vatten

  1. Smält smöret i en kastrull tillsammans med mjölken tills den blir 40 grader.
  2. Blanda samman mjöl, torrjäst, honung och salt i en stor bunke.
  3. Häll över degvätskan och arbeta samman degen i ca 10 minuter (i bakmaskin).
  4. Låt degen jäsa till dubbel storlek - ca 1 timme.
  5. Knåda degen lätt med lite mjöl och dela den i 16 lika stora delar.
  6. Rulla bollar av degen av lägg dem på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt. Platta till dem något med handen. 
  7. Låt jäsa under bakduk i ytterligare ca 30 minuter.
  8. Vispa upp ägget med vattnet och pensla bullarna.
  9. Strö över sesamfröna.
  10. Grädda på 225 grader i 10 minuter.
 

Myntaburgare:
 
4 portioner
 
  • 500 gram nötfärs
  • 3 msk grillkrydda
  • 1 msk timjan
  • 2 msk mynta
  • 2 msk worchestershiresås
 
  1. Blanda samman alla ingredienserna till en jämn färssmet.
  2. Forma ca 16 jämnstora burgare av smeten (beroende på hur stora man vill ha dem).
  3. Pensla hamburgarna lite lätt med olja innan de läggs på grillen.
  4. Grilla ca 4-5 minuter per sida.
 

Hamburgerdressing:
 
4 portioner
 
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 msk majonnäs
  • 2 msk chilisås
  • 2 msk bostongurka
  • ca 1 msk paprikapulver
  • salt och peppar
 
  1. Blanda samman creme fraiche, majonnäs, chilisås och bostongurka i en skål.
  2. Smaka av med paprikapulver, salt och peppar.
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook

#1 - - Rune:

ser kanon ut - särskilt storleken...

/Rune

Svar: Tack ska du ha! 😃
Jessica Fransson