Powered by Jasper Roberts - Blog

Blodapelsinglaserade revben

Den stora kalasdagen kom och gick!
 
Ja, nu hade ju äntligen kalasdagen kommit, som mina små trollungar har väntat och längtat, och väntat och längtat lite till. När man är liten och bara längtar känns det som en hel livstid, men idag gick alltså släktkalset av stapeln! Hela eftermiddagen har hela huset fyllts med lite drygt 20 släktingar (och då var det många som ändå inte kunde komma) som ville gratulera mina barn. Ja, jag säger det en gång till för det kan aldrig upprepas för ofta: jag är SÅ tacksam för att mina barn har så många människor i sina liv som älskar dem. Det är guld värt! 
 
Jag har spenderat hela veckan i köket känns det som, både med mat och bakverk och igår var det städdag som gällde för hela familjen efter att vi hade firat vår lilla födelsedagstjej. Igår kväll sen efter att barnen lagt sig och somnat så dukade jag färdigt borden, så nu imorse var det stora ögon när de kom ut i vardagsrummet och såg att allt stod redo för kalaset! Sonen ville ha Skylanders-tema på sitt kalas medan dottern ville ha Frost-tema, så det är något av en salig blandning, men de är båda supernöjda och det är huvudsaken. De har dessutom fått bestämma vilken mat det ska bjudas på så de var båda mycket nöjda med sitt kalas.
 
Kika gärna in hos mig på Instagram för alla dagens kalas-uppdateringarna: @vardagsmatalajess
 
Kalasmaten kommer så klart dyka upp här på bloggen också sedan, men om ni vill ha en liten sneak peak tills dess uppdateras Instagram dagligen. Välkomna in! 
Kalasmat ja... Jag antar att ni är fler där ute som ätit "vanlig middag" idag än vad ni är somätit kalasmat, så det kanske kan passa med lite vanlig mat här också. Speciellt nu efter alla söta bakverk och efterätter som hört Alla Hjärtans Dag till. Så, därför tänkte jag tipsa om en stadig söndagsmiddag idag! Glaserade revben som får en sån där härligt klibbig yta som kort och gott smakar förträffligt! 
 

 Blodapelsinglaserade revben


4 portioner
 
  • 1 kg tjocka revben
  • 2 msk kalvfond (alt. 1 buljongtärning)
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
 
Blodapelsinglaze:
  • 1 liten blodapelsin
  • 1 tsk malen ingefära
  • 0,5 tsk chiliflingor
  • 2 msk siarp
  • 1 msk mörkt muscovadosocker
 

  1. Skölj av reveben och lägg dem i sen stor gryta. Häll över så mycket vatten så att revbenen täcks.
  2. Tillsätt fonden och lagerbladet.
  3. Koka upp och revbenen sjuda under lock i ca 1 timme.
  4. Lägg reveben i en ugnssäker form och krydda med salt och peppar.
  5. Riv skalet på apelsinen och blanda tillsammans med 2 msk av apelsinsaften, sirap, ingefära, chiliflingor och muscovadosocker.
  6. Pensla köttet med glazen.
  7. Stek revbenen i nedre delen av ugnen på 225 grader i ca 25-30 minuter. Pensla gärna köttet några gånger under stekningen. 
 
Låt köttet vila några minuter, och skär sedan upp det i skivor eller bitar och servera tillsammans med exempelvis kokt potatis eller klyftoptatis och en god krispig sallad. Det är även gott med en liten klick vinbärsgele till. 
 


 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook