Powered by Jasper Roberts - Blog

Tomat- och ostpaj

Meatfree Monday...
 
Ja, det var ett tag sedan vi körde vegetarisk måndag, både på bloggen och här hemma. Äter ni mycket vegetariskt hemma? Här blir det tyvärr ganska sällan faktiskt, tyvärr. Jag tänker dock vara så fräck att jag skyller ifrån mig på den punken - jo, jag tänker helt enkelt skylla på min kära sambo, bara så ni vet. ;-)
När jag och barnen är hemma själva äter vi vegetariskt ibland, men är sambon hemma ska det helst ligga kött på tallriken... Ja, alltså jag gör vegeatriskt ibland ändå, men då blir det en lång klagoramsa vid middagsbordet. Jo, gott är det ju, det tycker han... men... var är köttet till maten? ;-) 
 
En paj är ju någon som alltid går hem i detta huset, och det är ju dessutom den perfekta buffématen när man ska ha kalas eller bjudning av annat slag. Denna vegetariska tomat- och ostpajen funkar mer än finfint som ensamrätt, eller som del av just ett buffébord, och vill man absolut ha kött så kan man ju med fördel servera det vid sidan om. Servera gärna pajen som tillbehör till en köttbit, eller kyckling istället för potatis, ris eller pasta. 
 

Tomat- och ostpaj

4-6 portioner
 
Pajdeg:
  • 1 dl vetemjöl
  • 1,5 dl grahamsmjöl
  • 125 gram naturell kvarg
  • 0,5 dl flytande margarin
  • 2 msk vatten
  • 1 krm salt
 
  1. Blanda samman all ingredienserna till en slät pajdeg, gärna med hjälp av en matberedare.
  2. Tryck ut degen i en smord paj- eller springform och nagga botten.
  3. Förgrädda på 200 grader i ca 8 minuter.
 
 
Fyllning:
  • ca 10 cocktailtomater
  • ca 2-3 dl riven ost
  • 2 msk mango chutney
  • 3 dl mjölk
  • 3 ägg
  • salt och peppar
 
  1. Lägg osten i det förgräddade pajskalet.
  2. Halvera tomaterna och lägg ut dem ovanpå osten.
  3. Vispa samman ägg, mjölk och mango chutney. Smaka av med salt och peppar.
  4. Häll äggstanningen över pajen. 
  5. Grädda på 225 grader i ca 30-40 minuter, tills pajen stannat. 
 
Servera tillsammas med en god krispig sallad.
 
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook