Powered by Jasper Roberts - Blog

Korvgratäng med potatismos och örtsås

Hej, hej i regnet!
 
Idag var vi alla extra trötta på morgonen... Dottern är förkyld och sover dåligt för tillfället, vilket innebär att jag också sover dåligt. Sonen var helt slut efter sin gympa igår kväll så när jag väckte honom i morse tyckte han att han inte alls hade sovit tillräckligt länge än. Sambon låg kvar i sängen när min klocka ringde så han hade försovit sig för han brukar köra till jobbet innan vi andra ens stiger upp. Nåväl, iväg kom vi ju alla till slut i alla fall. Barnen ska ha skogsfika på förskolan idag, så de åkte glada iväg med sina små matlådor. Jag bakade lite igår så de skulle ha något att ha med sig, så det blev en varsin kaka och lite frukt, helt efter deras egna önskemål. 
 
Jag själv då? Vad ska jag hitta på idag? Ja ni, idag på förmiddagen har jag suttit i telefon fram tills nu och i eftermiddag ska jag på ett jobbmöte inne i stan. Innan mötet tänkte jag passa på att fika lite tillsammans med Maria (det kommer bli intressant att räkna ut kcal till matdagboken ikväll med andra ord). 
I övrigt är det det "gamla vanliga" på agendan - ni vet, hämta barnen, laga mat osv... Vill ni ha ett snabbt tips på tisdagsmiddag? Prova en korvgratäng med smakrik örtsås! Jättegott och en favorit för barnen. Vill man vara extra lat, eller är extra tidspressad så kan man ju alltid "fuska" och använda pulvermos istället för att göra eget potatismos. Men shhhh, säg inget till någon. ;-)
 

Korvgratäng med potatismos och örtsås

 
4-6 portioner
 
Potatismos:
  • ca 1 kg mjölig potatis
  • ca 1 dl mjölk
  • ca 2 msk flytande margarin
  • salt och peppar
 
  1. Koka potatisen i lättsaltat vatten.
  2. Vispa den avrunna potatisen tillsammans med mjölken och margarinet till ett fluffigt mos. Smaka av med salt och peppar.
 
Korvgratäng:
  • 3 dl creme fraiche
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk senap
  • 1 msk dragon
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk salvia
  • 1 grönsaksbuljongtärning 
  • Salt och peppar
 
  1. Bred ut potatismoset i botten på en ugnssäker form.
  2. Skiva falukorven och stick ner den halvt ovanpå moset.
  3. Koka upp creme fraiche och mjölk i en kastrull. Smula ner buljongtärningen och krydda med senap, dragon, oregano och salvia. Låt puttra samman några minuter. Smaka av såsen med salt och peppar.
  4. Häll såsen över korven.
  5. Gratinera på 225 grader i ca 20 minuter, tills gratängen fått fin färg.
 
Servera gärna tillsammans med kokt blomkål, eller en krispig sallad.
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook