Powered by Jasper Roberts - Blog

Baconlindad fläskfilé och krämig potatisgratäng

Trevlig söndag mina vänner!
 
Hoppas ni haft en riktigt bra helg? Ja, ännu är den ju inte riktigt slut, men det blir snart måndag igen vad det lider... Jag har haft en lugn och skön helg, och kommer fortsätta söndagen på samma sätt. Mycket sovande har det blivit - jag älskar sovmornar, morgontrött som jag är. Jag hade en tuff vecka denna veckan och har ännu en tuff vecka framför mig, så denna helgvilan har varit mer än behövlig.
 
Vad har ni själva hittat på i helgen?
 
Vi har ju söndagen framför oss som sagt innan nästa vecka tar sin form, och visst vill vi ha en alldeles speciell och lyxig söndagsmiddag idag? Jag föreslår då fläskfilé! Fläskfilé känns för mig lite lyxigt och passar med andra ord ypperligt bra som helg- eller bjudmat! Linda dessutom in den i bacon och det finns lite kvar att önska!
 

Baconlindad fläskfilé


4  portioner
 
  • ca 600 gram fläskfilé
  • 140 gram bacon
 
  1. Putsa fläskfilén och vira sedan in den i baconskivorna.
  2. Bryn filén lätt runtom så den får fin färg.
  3. Lägg fläskfilén i en ugnssäker form och tillaga färdigt i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter.
  4. Låt filén vila en stund innan du skär upp den i skivor.
 
Servera exempelvis tillsammans med potatisgratäng, en god krispig sallad och varför inte lite groddar.
 
Hur gör man då den allra godaste potatisgratängen någonsin? Jo, det ska jag berätta!

Krämig potatisgratäng:
  • 800 gram fast potatis
  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 dl mjölk
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • salt, vitpeppar och svartpeppar
  • ca 2 dl riven ost
 
  1. Skala potatisen och skiva den i tunna skivor. 
  2. Skala löken och vitlöken och skär även dem i tunna skivor.
  3. Lägg potatis, vitlök och lök i en kastrull och häll över mjölken och matlagningsgrädden. Koka upp och låt sedan sakta puttra på svag värme i ca 15 minuter, tills potatisen är mjuk. 
  4. Smaka av med salt samt svart- och vitpeppar.
  5. Häll över potatisen i en ugnssäker form och toppa med den rivna osten. 
  6. Gratinera med övervärme på 175 grader tills gratängen får fin gyllene färg.
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook