Powered by Jasper Roberts - Blog

Ostpaj

Hej och godkväll!
 
Nu är det söndag kväll, och ja, helgen är snart över för denna gången... Jag har haft en riktigt skön helg verkligen! Hoppas ni också haft det?
Imorse vaknade jag och barnen hemma hos min vän Maria där vi sovit över sen igår. Vi åt en mysig frukost framför en barnfilm, och sen har barnen lekt och busat resten av förmiddagen. Min lilla dotter hjälpte dessutom Maria att baka en kladdkaka som vi fikade på innan vi satte oss i bilen och körde hem igen för denna gången. 
Jag och dottern blev dock inte särskilt långvariga hemma, utan vi satte oss i bilen igen och körde in till stan. Vi spenderade hela eftermiddagen tillsammans, bara hon och jag, på Grand Samarkand. Vi shoppade en massa kläder - jag lyckades äntligen hitta en vårjacka till mig - och sen fikade vi i vanlig ordning på Askelyckan. "Vi måste fika också mamma" sa dottern... Ja, måste man så måste man ju faktiskt! Hahaha. Jag åt en surdegsmacka med kyckling och mango- och currysås medan hon högg in på ett Wienerbröd! 
Vi avslutade mamma-dotter-egentiden med en runda in i mataffären innan vi körde hem och gjorde Baconfrestelse till middag. Allt som allt en riktig mysdag - och helg - med andra ord. Underbart!
 
Middagshelgen tänkte jag avsluta med ett litet pajtips här på bloggen. Något så enkelt som en ostpaj! Vilken ost man väljer, det bestämmer man själv. Det är bara att ta den osten man tycker om helt enkelt. Enklare kan det knappast bli än denna pajen faktiskt, och den passar lika bra till lunch, middag eller på buffébordet! Perfekt att servera på den stundande påsbuffén exempelvis! 
 

Ostpaj

 
 
4-6 portioner
 
Pajdeg:
  • 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör
  • 3 msk vatten
 
  1. Blanda samman alla ingredienserna till en slät deg med hjälp av en matberedare.
  2. Tryck ut degen i en smord sping- eller pajform.
  3. Nagga bottnen med en gaffel.
 
Fyllning:
  • ca 6 dl riven smakrik ost (ta den du tycker om)
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • salt och peppar
 
  1. Lägg den rivna osten i det ogräddade pajskalet.
  2. Vispa samman ägg och mjölk, och smaksätt med salt och peppar.
  3. Häll äggstanningen över osten.
  4. Grädda pajen i ugnen på 200 grader i ca 25-30 minuter.
 
Servera pajen tillsammans med en god sallad och salladsdressing.