Powered by Jasper Roberts - Blog

Korvgryta på öl

Godmorgon regninga måndag!
 
Ja, här har regnet öst ner sen igår och enligt min lilla mobilapp så ska det tydligen fortsätta ösa ner resten av veckan också. Men visst är det ganska mysigt när det regnar? Tycker ni också det? Jag har alltid gillat när det regnar - det luktar gott och jag älskar det smattrade ljudet på altantaket! Dessutom inger det myskänsla direkt! Ni vet, en direkt inbjudan till att krypa upp under en filt framför tvn med en god kopp kaffe eller te och så lite tända ljus i fönstret! Det är definitivt den största fördelen med hösten om ni frågar mig! Ja, förutom all den goda höstmaten då!
 
På tal om god höstmat ja... Grytor, soppor och gratänger hör ju som alla vet hösten till! Eftersom det ju då är extra höstruskigt ute idag så tycker jag helt klart att ni ska servera en god gryta till middag ikväll! Fördelen med just denna grytan är att den har alla värmade och mustiga smaker som en riktig höstgryta ska ha, men utan att för den sakens skull vara ett långkok! Denna grytan är en allt-i-ett-gryta som är klar på under en timme och passar därför riktigt bra en vanlig arbetsdag när man kommer hem och är hungrig!
 

Korvgryta på öl

 
4 portioner
 
  • 1 gul lök
  • 4-6 stora potatisar
  • 2-3 stora morötter
  • 3-4 palsternackor
  • 3 dl vatten
  • 33 cl ljus lättöl
  • 3 hönsbuljongtärningar
  • 3 lagerblad
  • 400 gram mager korv
  • 1 msk salvia
  • 1 dl riven parmesanost
 
  1. Skala och skär löken i klyftor. Skala och skär potatis, morötter och palternackor i bitar.
  2. Fräs löken i en stor gryta tills den blir glansig.
  3. Tillsätt rotfrukterna, vatten, lättöl, smulade buljongtärningar, salvia och lagerblad. Låt koka upp och puttra under lock i ca 20 minuter.
  4. Skär korven i skivor. Lägg ner korven i grytan och låt koka ytterligare 10 minuter.
 
Strö gärna lite parmesanost över grytan vid servering!
 
 
Det går bra att använda vilken korv som helst - ta en sort du tycker om! Denna gången hade jag magra isterband hemma, så jag använde dem, men det är annars mycket gott att använda en lite kryddigare korv. Prova exemplevis att göra grytan på chorizo, det blir jättegott!
 
Jag återkommer om ett tag med veckans matsedel!! Där denna goda grytan kommer vara med, bland en massa annat gott! På återseende!