Powered by Jasper Roberts - Blog

Fiskgratäng med ägg och räkor

Söndag...
 
Ja, nu börjar det närma sig söndag kväll redan. Det är med andra ord dags att börja tänka på middagen igen, eller hur? Vad kan väl passa bättre till middag än en riktigt god fiskgratäng med lite av extra allt just en söndag som denna? Nej, ingenting, tänkte väl det! 
 
Detta är som sagt en helt vanlig fiskgratäng, men med det där lilla extra! Det där lilla extra som gör att den passar extra bra som just söndagsmiddag då man vill ha en extra fin maträtt att ställa fram på bordet. Detta är en maträtt som man med enkla medel kommer väldigt långt med!
 

Fiskgratäng med ägg och räkor

 
4 portioner
 
 
Potatismos:
  • ca 1 kg mjölig potatis
  • ca 1 dl mjölk
  • ca 2 msk flytande margarin
  • salt och peppar
 
  1. Koka potatisen i lättsaltat vatten. Vispa den avrunna potatisen tillsammans med mjölken och margarinet till ett fluffigt mos. Smaka av med salt och peppar.
 
Fiskgratäng:
  • 500 gram torskfilé eller annan vit fisk
  • ca 2 msk flytande margarin
  • 2-3 msk dill
  • 2 msk pressad citron
  • salt och svartpeppar
  • ca 10 cm purjolök
  • 2 kokta ägg
  • ca 200 gram skalade räkor
 
  1. Finstrimla purjolöken och förväll den i lättsaltat vatten i ca 2-3 minuter, bara så att den börjar mjukna.
  2. Lägg fisken i en ugnssäker form. Strö över dillen och den pressade citronen. Krydda med salt och peppar. Ringla sist över margarinet.
  3. Stek fisken i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter.
  4. Ta ut fisken ut ugnen och klicka ut potatismoset runt omkring fisken. 
  5. Lägg purjolöken och äggen på fisken och toppa sedan med räkorna.
  6. Gratinera på 225 grader i ca 15 minuter, tills moset får fin färg.
 
Servera gärna tillsammans med en god sallad eller gröna ärter. Själv äter jag alltid fisk tillsammans med mitt absoluta favorittillbehör bland fisktillbehör: edamamebönor! Otroligt gott till fisk!
 
 
Tips!
Köp hem extra mycket edamamebönor och ät dem som mellanmål, eller godis för den delen! Förväll dem i lättsaltat vatten och bara njuuuuut av dem i fulla drag sen!!
 

#1 - - kocken:

Glöm inte att ha lite olja i moset så får du bättre fluff på det när du haft den i ugnen. :D

Svar: Tack för tipset :-)
Jessica Fransson