Powered by Jasper Roberts - Blog

Grönsakspaj med kesodeg

Godkväll kära bloggläsare!
 
Nu är jag äntligen hemkommen efter en heldagsutflykt tillsammans med min mamma. Vi har varit på GeKås i Ullared idag och jag har köpt på mig ett gäng julklappar, ja, och så klart följde det med en del annat smått och gott hem också! Jag är numera alltså några kronor fattigare och har halva köket fullt med gula påsar som jag är för trött för att packa upp just nu så de får vänta tills imorgon. Julklapparna blev till störst del dock inhandlade idag så det känns skönt att slippa tänka så mycket på det! Några har jag kvar, men de är ganska lättinköpta.
 
Detta receptet hade jag tänkt bjuda på redan igår i "meatfree monday"-andan, men det går ju faktiskt lika bra med vegetarisk mat på en tisdag också, eller hur? Tanken med meatfree monday är ju att man ska äta vegetarisk en dag i veckan, och vilken dag man gör det är ju egentligen mindre viktig.
Äter ni mycket vegetarisk hemma? Jag ska väl erkänna att vi inte gör det så där jätteofta, men jag försöker bli bättre på det och det är ju ett steg i rätt riktning i alla fal! Här kommer i alla fall ett tips på en jättegod vegetarisk paj som passar lika bra på buffébordet som den gör till en vanlig vardagsmiddag.
 
 

Grönsakspaj

 
4 portioner
 
Pajskal:
  • 100 gram margarin
  • 100 gram naturell keso
  • 3 dl vetemjöl (eller annat mjöl)
 
  1. Blanda samman och tryck ihop alla ingredienserna till en boll. 
  2. Låt degen vila kallt i ca 30 minuter.
  3. Tryck ut degen i en pajform, nagga med en gaffel.
  4. Förgrädda skalet i ca 6-8 minuter på 200 grader.
 
Fyllning:
  • ca 500 gram blandade grönsaker - jag använde morötter, blomkål, broccoli, ärter och haricot verts
  • ca 2 msk gräslök
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 msk grönsakskrydda (jag använder alltid Knorrs)
  • salt och peppar
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
 
  1. Blanda grönsakerna och gräslöken i en skål. Smula ner buljongtärnigen fint och blanda runt.
  2. Krydda med grönsakskrydda, salt och peppar efter smak.
  3. Lägg ner fyllningen i det förgräddade pajskalet.
  4. Vispa samman ägg och mjölk och häll äggstanningen över fyllningen. 
  5. Grädda på 200 grader i ca 30 minuter tills äggstanningen stannat och pajen fått en fin gyllene färg.
 
Servera tillsammans med en god sallad och evetuellt lite salladsdressing.
 
 
 

#1 - - Sara på Vardag.nu:

Vi började med vegetariskt en dag i veckan. Sen blev det två och nu är det i princip varannan dag :) Det ÄR inte svårt eller tråkigt eller mindre mättande. Jag tycker tvärtom att det är otroligt spännande att laga vegetariskt!

Svar: Ja, men visst är det roligt och spännande med nya maträtter! :-) Mitt största problem är bara att jag har en sambo som nästan vägrar äta maten om den inte innehåller kött, så det är lite svårt. ;-)
Jessica Fransson

#2 - - Åsa:

Grönsakerna du använder är det färska eller är det frysa från påse?

Svar: Just denna gången använde jag frysta. Jag har gjort på färska också men då måste de förvällas innan de läggs i pajen annars blir de inte tillräckligt mjuka.
Jessica Fransson