Powered by Jasper Roberts - Blog

Midsommartårta: Jordgubbs- och rabarbertårta

Hej mina vänner!!
 
Så är den då här, dagen innan midsommar och folk trängs i affärerna för att köpa det sista innan morgondagen. Jo, jag erkänner - jag har också varit i affären idag. Varför är man alltid ute i så "god" tid kan man undra? ;-)
Jag har köpt på mig allt som behövs för en riktigt bra midsommarlunch och midsommarmiddag, så nu kan midsommar komma när helst den vill. Jag är redo. :-) 
 
Vad är mer synonymt med midsommar precis lika mycket som färskpotatis, gräddfil, sill och gräslök?
Jordgubbar förstås! Vad säger svensk sommar mer än jordgubbar egentligen?! Man kan definitivt inte ha midsommar utan jordgubbar - det vore snudd på olagligt faktiskt! Jordgubbarna ska dessutom befinna sig i, eller på, en tårta. Så det är så!
 
Här kommer mitt förslag på jordgubbstårta till morgondagen. Skippa sockerkaksbottnen och vispgrädden och gör en lite nyttigare tårta istället. Inget mjöl, få kalorier och inget tillsatt socker. Med smak av fräsch sommar!
 

Jordgubbs- och rabarbertårta

ca 8 bitar
 
  • 500 gram färska jordgubbar
  • 2 bananer
  • 2,5 dl vaniljvisp
  • 3 rabarber
Garnering:
  • 500 gram färska jordgubbar
 
  1. Mixa samman bananer och jordgubbar till en slät smet. Bred ut smeten i en springform och ställ in i frysen i ca 1 timme.
  2. Skala och skiva ner rabarberna. Koka dem tills de är mjuka och lätt går att mosa med en gaffel. Häll av och låt kallna.
  3. Vispa vaniljvispen tjockt. Rör ner de söndermosade rabarberna i vaniljvispen och bred ut över den frusna jordgubbs- och bananbottnen.
  4. Ställ in i frysen i minst tre timmar innan servering.
 
 
Ta ut ca 15-20 minuter innan servering och garnera med färska jordgubbar. Mycket jordgubbar ska det vara! Skär sedan i bitar och njut, njut, njuuuut av den friska smaken av svensk sommar på en tallrik!
 
Tips!
Många opererade har ju svårt att smälta "trådig" mat, såsom rabarber. Tillhör ni en av dem? Mixa då rabarberna till en riktigt slät och fin puré med en stavmixer innan de blandas ner i vaniljvispen, så försvinner "trådarna"!
Vill man så kan man även givetvis utesluta rabarberna helt och hållet och bara använda vaniljvisp. Då får man en lika mumsig jordgubbs- och vaniljtårta istället. 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Charlotte:

Gjorde denna igår. Succé! Jag pimpade den lite med vispgrädde under jordgubbarna och lite bananer och hyvlad blockchoklad (bara pyttelite) och ojojoj säger jag bara. Godaste någonsin!

#2 - - Lina:

Hej!
Använde du bakplåtspapper i botten eller hur fick du bort tårtan från formen?
Vad använde du för vaniljvisp, färdig? Eller i pulverform?

Tack!

Svar: Hej! Jag serverade tårtan på formens botten, men vill du flytta över den till ett annat serveringsfat så rekommenderar jag att du lägger bakplåtspapper i botten. :-) Jag burkar köpa Mildas färdiga Vaniljvisp!
Jessica Fransson

#3 - - Helena :

Skulle behöva göra den laktosfri me.. Osäker på om d finns laktosfri vaniljvisp tror d bara finns vaniljsås.. Går d blanda vispgrädde o vaniljsås ist el blir d konstig konsistens då? Tacksam för snabbt svar!

Svar: Hej Helena!Då jag själv aldrig provat så vet jag inte exakt hur konsistensen blir tyvärr. Mitt bästa tips är att helt enkelt prova och se om det funkar - det är ju några kvar till midsommar, så baka en provtårta! Lycka till med baket!! :-)
Jessica Fransson

#4 - - Angelica:

Hej!
Det lät riktigt gott med den här tårtan! Jag undrar om du tror man kan byta ut vaniljvispen mot vaniljkvarg? Tänker att det är mindre socker, finns ju helt sockerfria nu också. Har dock aldrig vispat kvarg så det kanske inte blir samma fluffighet?

Svar: Hej Angelica! Jag har heller aldrig vispat kvarg, eller frusit den för den delen, så jag vågar inte svara på det. Det är dock väldigt få kalorier i vaniljvispen. ;-) Men testa vetja, så vet du sen! :-)
Jessica Fransson

#5 - - Inger Vilhelmsson:

Hej alla. Oj så god den här tårtan är. O så där lagom söt. Idag har jag hällt smeten i en muffinsplåtform för att göra "glassbakelser". Tror det kommer att bli super med en liten spritsad gräddklick på toppen o en jordgubbe i morgon. Trevlig midsommar allihopa.

Svar: Vad roligt att höra att du tycker om tårtan Inger! Glassbakelser låter ju alldeles förträffligt gott verkligen! Hoppas det smakar även imorgon, och jag önskar dig en härlig midsommar!
Jessica Fransson