Hej mina vänner!!
Så är den då här, dagen innan midsommar och folk trängs i affärerna för att köpa det sista innan morgondagen. Jo, jag erkänner - jag har också varit i affären idag. Varför är man alltid ute i så "god" tid kan man undra? ;-)
Jag har köpt på mig allt som behövs för en riktigt bra midsommarlunch och midsommarmiddag, så nu kan midsommar komma när helst den vill. Jag är redo. :-)
Vad är mer synonymt med midsommar precis lika mycket som färskpotatis, gräddfil, sill och gräslök?
Jordgubbar förstås! Vad säger svensk sommar mer än jordgubbar egentligen?! Man kan definitivt inte ha midsommar utan jordgubbar - det vore snudd på olagligt faktiskt! Jordgubbarna ska dessutom befinna sig i, eller på, en tårta. Så det är så!
Här kommer mitt förslag på jordgubbstårta till morgondagen. Skippa sockerkaksbottnen och vispgrädden och gör en lite nyttigare tårta istället. Inget mjöl, få kalorier och inget tillsatt socker. Med smak av fräsch sommar!
Jordgubbs- och rabarbertårta
ca 8 bitar
- 500 gram färska jordgubbar
- 2 bananer
- 2,5 dl vaniljvisp
- 3 rabarber
Garnering:
- 500 gram färska jordgubbar
- Mixa samman bananer och jordgubbar till en slät smet. Bred ut smeten i en springform och ställ in i frysen i ca 1 timme.
- Skala och skiva ner rabarberna. Koka dem tills de är mjuka och lätt går att mosa med en gaffel. Häll av och låt kallna.
- Vispa vaniljvispen tjockt. Rör ner de söndermosade rabarberna i vaniljvispen och bred ut över den frusna jordgubbs- och bananbottnen.
- Ställ in i frysen i minst tre timmar innan servering.
Ta ut ca 15-20 minuter innan servering och garnera med färska jordgubbar. Mycket jordgubbar ska det vara! Skär sedan i bitar och njut, njut, njuuuut av den friska smaken av svensk sommar på en tallrik!
Tips!
Många opererade har ju svårt att smälta "trådig" mat, såsom rabarber. Tillhör ni en av dem? Mixa då rabarberna till en riktigt slät och fin puré med en stavmixer innan de blandas ner i vaniljvispen, så försvinner "trådarna"!
Vill man så kan man även givetvis utesluta rabarberna helt och hållet och bara använda vaniljvisp. Då får man en lika mumsig jordgubbs- och vaniljtårta istället.
Gjorde denna igår. Succé! Jag pimpade den lite med vispgrädde under jordgubbarna och lite bananer och hyvlad blockchoklad (bara pyttelite) och ojojoj säger jag bara. Godaste någonsin!