Powered by Jasper Roberts - Blog

Fröknäcke med smak av fänkål

Godkväll där ute denna varma söndagskväll...
 
Vad har ni hittat på idag? Det märks att det är semestertider nu och att ni inte sitter lika mycket vid datorn, då min besöksstatistik sjunkit. ;-) 
Själv har jag verkligen inte gjort någonting idag. Jag har varit så trött verkligen och sovit i omgångar av någon konstig anledning, jag som inte brukar kräva så mycket sömn. Det kanske helt enkelt är så att det är uttröttande att vara ledig från jobbet några dagar i rad, haha. 
När jag inte sovit har jag suttit ute på altanen och läst i solsolen, i skuggan då jag bränner mig så lätt - rödhårig, och tittat på barnen som plaskat runt i poolen. Helt lagom ansträngande med andra ord. Sambon har dessutom faktiskt stått för matlagningen idag, både till lunch och middag. Han gjorde dillstuvad potatis och korv till lunch och ikväll blev det grillat i kvällsolen. Mycket gott och skönt dessutom att ha en liten matlagningspaus också ibland även om det är bland det roligaste jag vet att laga mat och baka. 
 
Jag har dock spenderat en kort stund i köket nu ikväll. Jag tog precis ut en ny plåt med fröknäcke ur ugnen. Det är ju så löjligt gott, och löjligt enkelt, att baka eget fröknäcke! Jag gör det ofta, och lika ofta tar det slut lika snabbt. Det har rykande åtgång verkligen! 
Tyvärr kan jag inte ta åt mig äran för detta receptet dock. Jag använder mig av Risentas eget recept som står på baksidan av deras majsmjölsförpackning. Jag provade en gång för länge sedan, och sen dess är jag fast!
Har ni kanske missat det? Då kommer det här!
 

Fröknäcke med smak av fänkål

 
1 plåt
 
  • 2 dl majsmjöl
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl krossade linfrön
  • 1 msk fänkålsfrön
  • 0,5 dl rapsolja
  • 2 dl kokande vatten
  • flingsalt
 
 
  1. Mortla fänkålsfröna.
  2. Blanda samman alla ingredienserna, förutom flingsaltet.
  3. Lägg massan på ett bakplåtspapper och lägg ytterligare ett bakplåtspapper över. Kavla ut tunnt mellan bakplåtspapperna, ända ut till kanterna.
  4. Ta bort det översta bakplåtspappret och dra över det ogräddade knäcket med det understa bakplåtspappret till en ugnsplåt.
  5. Strö flingsalt över.
  6. Grädda på 150 grader i 45 minuter.
  7. Låt svalna och bryt sedan i portionsbitar.
 
 
Bred lite smör på knäcket och lägg på valfritt pålägg. Jag äter helst mina med lite rökt skinka och några skivor gurka - supergott!
 
Perfekt att äta som mellanmål eller frukost tillsammans med en god yoghurt- och bärsmoothie. Eller servera det på buffébordet som ett alternativ till det mindre nyttiga brytbrödet!