Powered by Jasper Roberts - Blog

Småländska kroppkakor

God lördagskväll allihopa!
 
Vilken härlig lördag jag har haft idag! Vi började dagen med en riktigt långfrukost tillsammans med hela bordet uppdukat. Jag bakade pepparkaksscones och fyllde huset med juldoft redan från start! Det är så gott, och ni måste verkligen prova om ni inte redan gjort det! Gör det redan imorgon vet jag!
 
I eftermiddags sen körde jag in till stan där jag lämnade sambon och barnen hos barnens farfar medan jag och farfaders sambo körde till Kosta. Vi strosade runt på Kosta Outlet mer eller mindre hela eftermiddagen och en bit in på kvällen och det var så lugnt och skönt och mysigt. Jag hittade några julklappar till, så nu kan jag kryssa av ett par stycken till på min lista, fast jag har fortfarande några kvar att skaffa. Det känns dock väldigt bra att veta att jag nästan är färdig med julklappsinköpen nu.
När vi kom tillbaka till svärfars hus hade de lagat mat, så det var bara att sätta sig vid dukta bord! Det bjöds på helgrillad kyckling med pressad potatis och gräddsås. Supergott verkligen! Det blev dessutom efterrätt som grädde på moset: vi fick äppelpaj med vaniljsås.
Barnen fick sina första julklappar för i år, då vi inte kommer ses mer nu innan, eller till, jul. De blev överlyckliga för sina klappar verkligen, då de fick precis vad de hade önskat sig. Det finns nog inget härligare än att se sina barn bli så glada! Min son lekte med sitt Lego Star Wars resten av kvällen! 
 
En riktigt bra lördag som sagt!
Nu är lördagen strax slut, men innan klockan slå över till söndag så ville jag passa på att tipsa om kroppkakor! Har ni provat göra egna kroppkakor någon gång? Jag har gjort det ett par enstaka gånger, och det blir fantastiskt gott verkligen. Det är ju dock lite omständigt att göra dem, och man får räkna med att det tar lite tid. Den tiden kanske man har på helgen, och har ni inte provat göra egna så tycker jag helt klart ni ska prova i alla fall en gång. Det är faktiskt värt besväret, jag lovar!
 

Småländska kroppkakor

 
 
ca 16 kroppkakor
 
  • 1 kg mjölig potatis
  • 2 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk socker
 
Fyllning:
  • ca 300 gram sidfläsk
  • 1 gul lök
  • 1 krm kryddpeppar
  • 1 krm svartpeppar
 
  1. Skala potatisarna och koka dem mjuka. Pressa potatisen och låt det kallna helt.
  2. Finstrimla fläsket och löken och stek det tillsammans. Krydda med kryddpappar och svartpeppar.
  3. Blanda den pressade kalla potatisen med salt och socker.
  4. Vispa äggen och rör ner dem tillsammans med mjölet lite i taget. Arbeta inte degen för mycket.
  5.  Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och forma till en rulle. Dela den i 16 lika stora delar.
  6. Rulla varje del till en boll. Gör en grop i bollen och fyll den med ca 1 msk av fyllningen. Nyp ihop och rulla till en boll ännu en gång. 
  7. Koka upp lättsaltat vatten och lägg försiktigt ner några kroppkakor i taget. Låt dem sjuda tills de flyter upp och därefter ytterligare ca 5 min.
 
Servera tillsammans med en krispig salld, skirat smöt och lingonsylt. 
 
 
Tips!
Det går bra att byta ut en del av mjölet mot en grövre mjölsort om man vill det.