Internationella Pannkaksdagen
Hej och godmorgon Fettisdagen!
Ja, det är ju semel-dag idag och självklart ska vi alla fika på semlor en dag som denna, eller vad säger ni? Har ni bakat semlor dagen till ära, eller köper ni kanske med er hem från bageriet istället efter jobbet? Hur som helst så borde ni nog äta minst en semla idag... ;-)
Vad kanske inte alla vet är att det inte bara är Fettisdag idag, utan äver Internationella Pannkaksdagen! Ja, de infaller faktiskt på samma dag! Vad jag kan läsa mig till så kommer traditionen med pannkaksdagen från England där man denna dag äter pannkakor istället för semlor.
Så, hur ska man då kunna välja? Semla eller pannkaka? Nej... Varför ska man välja!? Mitt bästa tips: amerikanska pannkakor till frukost, crêpes till lunch, pannkakor till mellanmål, semla till fika och sen ugnspannkaka till middag. Hela dagen är räddad! Haha, nejdå, nu ska vi inte överdriva, men visst tusan gillar vi väl alla pannkakor lite till mans!?
Hur vill du ha dina pannkakor?
Tunna svenska, tjocka amerikanska, plättar, crêpes, ugnspannkaka eller kanske pannkakstårta?
Min personliga favorit är de lite tjockare, fluffiga amerikanska pannkakorna. Jag skulle kunna äta dem nästan hur ofta som helst, pannkaksdag eller ej! Vilken din favorit än är så hittar du recept och tips här så klart! Ja, även ett par hälsosammare varianter för den mer hälsomedvetna pannkaksätaren!
Ha en riktigt trevlig pannkaksdag allesammans!
Ha en riktigt trevlig pannkaksdag allesammans!
Internationella Pannkaksdagen
Klassika svenska pannkakor: Om man frågar mina barn vilken som är den ultimata lunchen så får man 9 gånger av 10 "pannkakor" till svar! Recept på klassiska svenska tunna pannkakor kanske ni inte behöver, för det har väl alla redan? Det kan ju dock vara bra med en liten påminnelse ibland om hur gott det kan vara med just pannkakor, så här kommer receptet jag brukar använda mig av i alla fall!
Förutom att äta pannkakor precis som de är, eller till efterrätt tillsammans med lite grädde och sylt, eller färsk frukt så kan man ju göra dem till riktiga skrovmål också! Ni vet, för de extra hungriga magarna som vill ha lite mer av sina pannkaka än bara... pannkaka... Jag pratar så klart om crêpes! Härligt tunna pannkaksrullar som fylls och sedan gratineras i ugnen. Mums, mums, mums!

- Crêpes med champinjonstuvning och äppelsallad
- Crêpes med skinka och spenatstuvning
- Tacocrêpes
- Varm pannkakstårta: Sist med inte minst så kan man ju faktiskt dessutom göra tårta av tunna pannkakor! Ja, alltså så klart pannkakstårta fylld med vispad grädde och färska jordgubbar - en riktigt sommarklassiker - men man kan även göra matig pannkakstårta. Gör en god färsfyllning och bygg en tårta med pannkaka och vips så har du en varm pannkakstårta till middag!
Amerikanska pannkakor: Grundrecept på mina absoluta favoriter i pannkaksträsket! Amerikanska, tjocka och fluffiga små pannkakor som i traditionell anda ska serveras tillsammans med lönnsirap. En klick smör och färsk frukt är annars minst sagt likvärdiga alternativ! Vill man sätta lite smak på själv pannkakan i sig? Inga problem, det finns hur många olika versioner som helst - nedan hittar ni några av mina personliga favoriter.

Ugnspannkaka: Det finns ju dessutom ett tredje pannkaksalternativ vi absolut inte får glömma - ugnspannkakan! En god ugnspannkaka är också alltid gott till lunch eller till middag, och pricken över i får man så klart om man tar med lite sidfläsk i ekvationen! Vill man dessutom piffa upp sin pannkaka med andra enkla medel finns det en hel del goda alternativ:

Det går ju för övrigt ypperligt bra att göra rullar av ugnspannkakor! Har ni inte testat det än? Ja, då är det verkligen på tiden mina vänner. Gör en riktigt god fyllning och lägg på en ugnspannkak som ni sedan rullar ihop och skär i bitar. Njut tillsammans med en go sallad och middagen är mer än räddad! Förslag på fyllningar? Ja, men det hittar ni så klart här:
För den lite mer hälsomedvetna pannkaksätaren finns det så klart också alternativ! Nej, ingen ska helt enkelt behöva gå utan pannkakor en dag som denna. Så varför inte prova en av dessa recepten?

- Bananpannkakor: En nyttigare, tjock sort som liknar den amerikanska versionen men med annan karaktär och annan smak så klart. Vill man helt enkelt ha i sig mer proteinfyllda pannkakor med mindre kolhydrater, så är detta ett bra alternativ.
- Coltingpannkakor: Faktum är att dessa små godsakerna passar precis lika bra till både frukost, lunch eller mellanmål! Vad pratar jag om nu då? Jo, jag pratar om glutenfria och naturligt proteinrika pannkakor - så kallade coltingpannkakor! Med smak av banan och jordnötssmör!
mums