Powered by Jasper Roberts - Blog

Matsedel vecka 48

Hej hej!
 
Trevlig söndag allesammans! Hoppas helgen har varit fin? Här har helgen gått i ett, på allra bästa sätt i gott sällskap. Det är egentligen först nu som jag kan sitta ner här med er och bara vara. Vi ineldde helgen med ett besök hos bästa vännerna i fredags. Där bjöd Maria på god fika med saffransbullar och pepparkakor, och sen åt vi kycklingtacos till middag på kvällen när papporna i familjerna också hade slutat jobbet. Det bjöds dessutom även på marängswiss till efterrätt, vilken, i all sin enkelhet, är min favoritdessert faktiskt. God mat och gott snack, och häng i soffan framför idol utgjord en vansinnigt lugn och trevlig fredagskväll.
Igår kom barnens farmor på besök för att se efter dem medan jag och sambon var bjudna på 25-års middag. Farmodern och barnen huserade här hemma med chips och lördagsgodis och en massa mys medan vi blev bjudna på älgskavsgryta med pressad potatis och pinocchiotårta till efterätt. Ja, kväll nummer två på raken med god mat och gott snack med andra ord. Jag fick dessutom äran att bli tillfrågad om jag ville bli gudmor åt den nyblivna 25-åringen ofödda dotter som är beräknad att komma till världen i början på februari nästa år. Självklart vill jag det! 
Idag har vi hängt med farmor, ätit låg frukost och bara tagit det lugnt. Nu har farmor åkt hem igen, och både barnen är hemma hos kompisar och leker just nu. Sonen är hemma hos en kompis och leker, och dottern är med en kompis på ponnyridning. Så, huset är sällsynt tyst för stunden. Det enda som hörs är mer eller mindre knäppandet från mitt tangetbord...  
 
Hursom, söndag som sagt vilket innebär att det såledeles är måndag imorgon, och måndagar innebär ju alltid en återgång till vardagspusslet som vi alla måste tas med. Middagsmaten och tillagningen av den är ju i allra högsta grad en del av det där pusslet, och det underlättar avsevärt om man redan i förväg har en plan för veckan. Min veckoplan sitter uppe på kylskåpet, och här kommer även lite tips och idéer till er.
 
Jag önskar er alla en riktigt trevlig vecka! 
 

Matsedel vecka 48

 
 Måndag - Linscurry med kokosmjölkVad sägs om att inleda veckan med en meatfree monday?! Jo, absolut! Har har ni en  fantastiskt smakrik och krämig linscurry! Linser som smaksätts med ingefära, kokosmjölk, curry och en touch av hetta blir en otroligt god middag som dessutom har en otroligt vacker färg.
  
Tisdag - Stekt torsk med kall gräddfilssås på kapris och gurkaStekt torsk, enkelt men vansinnigt gott. Perfekt vardagsmat när orken tryter lite extra efter en lång arbetsdag. Kall gräddfilssås, lika enkelt och vansinnigt gott det! Ja, det svåraste och mest tidskrävande med denna rätten är väl egentligen den kokta potatisen, vilket säger en hel del!
 
Onsdag - Habanero-omelett: Omelett är enkel, god och mättande mat som är fullproppad av nyttiga proteiner, och man kan så klart slänga ner precis vad som helst i den om man inte vill ha den naturell. Vad sägs exempelvis om en vegetarisk omelett med färska tomater, lök och het habanero? Mums, mums, mums! Ger en skön hetta i magen när det är kallt ute. Har man svårt för het man kan man ju alltid ersätta den med vanlig röd paprika, absolut gott det med! 
 
Torsdag - Kåldolmar: Kåldolmens Dag idag, ja, då måste man ju äta denna svenska husmansklassiker tycker jag allt! Så, här är min mammas goda recept på kåldolmar dagen till ära! Vill man hellre kanske ha kålpudding? Ja, men det går så klart lika bra det! 
 
Fredag - RäkrisottoIdag vill jag tipsa er om en fantastiskt smakrik räkrisotto som inte alls är komplicerad att sätta till verket. Dessutom är det ju alltid lite extra uppskatta med allt-i-ett-rätter som inte bara är goda, men även sparar på disken. Ja, men ni hör ju själva: denna rätten har liksom alla rätt. Bara att ställa er i köket och börja laga med andra ord! Trevlig helg allesammans! 
 
Lördag - Fisksoppa med saffranEn lite matigare soppa fylld med läckerheter är en ypperlig torsdagsmiddag! Är den dessutom gyllengul som denna, ja, det är bara grädden på moset liksom! Denna läckra fisksoppan med saffran i är ett familjerecept som innehåller alla havets läckerheter och är to die for när det kommer till sopp-kategorin. Den är helt enkelt lika god som den är gyllene och ett absolut måste om man tycker om saffran. 
 
Söndag - Baconlindad fläskfiléVi har ju söndagen, och med den första advent, framför oss nästa vecka, och visst vill vi ha en alldeles speciell och lyxig söndagsmiddag innan vi återgår till vardagsbestyren? Jag föreslår då fläskfilé! Fläskfilé känns för mig lite lyxigt och passar med andra ord ypperligt bra som helg- eller bjudmat! Linda dessutom in den i bacon och det finns lite kvar att önska!
 
Veckans söta - SaffransbiscottiAdventstiden är här nästa vecka igen, med tända ljus och mysfika med nära och kära i det dova ljusets sken. Visst är det mysigt!? Ja! På söndag är det Första Advent, och då tycker jag att saffran är något av lag till kaffet! Så man inleder juletiden på rätt sätt. Så, vad sägs om att bjuda på dessa, gyllengula, biscotti till söndagskaffet? Spröda, gyllengula skorpor med smak av jul!  
 
 
Visa fler inlägg