Powered by Jasper Roberts - Blog

Matsedel vecka 21

Hej härliga söndag!
 
Solen skiner från klarblå himmel och jag är ledig, ja, mer än så kan man nästan knappast önska sig tänker jag! Det är ju klart det bästa med denna säsongen om ni frågar mig. Altandörren står öppen hela dagarna och barnen springer ut och in med sina kompisar. Själv sitter jag helst i skuggan ute på altanen och njuter alla chanser jag får. Underbart! Igår var hela familjen en sväng inne i stan och shoppade lite, och åt glass förstås. Idag har jag lovat barnen en liten promenad ner till sjön tillsammans med en kasse badkläder och ja, glass förstås. Glass är svensk lag på sommaren... Ja, ok, kanske inte, men det borde vara! 
 
Denna veckan har jag gjort min första vecka på nya jobbet, och det har gått både bra och fort vill jag lova. Nu här i början så handlar det mesta om att sätta sig in i det nya stället och lära känna alla. Steg två är att rusta för sommaren med personal och scheman, en utmaning som alltid heter duga, men som alltid är lika roligt. Detta nya stället är, som jag sagt innan, en utmaning jag verkligen ser fram emot att sätta tänderna i. 
Veckan som kommer är redan fullbokad i almanackan. Det är möte, på möte, på möte hela veckan lång verkligen. Jag tycker möten är kul (oftast), och speciellt nu när jag kommer jobba med många av mina gamla saknade kollegor igen i ledningsgruppen. Veckan kommer dessutom avslutas med en personalaktivitet som kommer bli jätteroligt och som jag ser fram emot enormt. Mer om det sen. 
 
Strax är det dags att bege sig ner mot sjön med badkläderna (nej, själv badar jag inte än), och med glasspengarna. Innan dess tänkte jag dock bjuda er på veckans matsedel. Det är ju fint väder så det förslåt just nu verkligen i min del av landet, och då är det ju många med mig som gärna tänder grillen på kvällen. Så, ett litet gäng grilltips är givetvis inkluderade i denna veckans matsedel, vid sidan om ett annat gäng smarrigheter. 
 
Jag önskar er alla en riktigt god, och fortsatt solig, vecka. 
  

Matsedel vecka 21

 
 
Måndag - Pastasallad med citron- och dijondressingJa, det är ju äntligen grillsäsong nu, så idag tänkte jag att jag ville tipsa er om en jättegod pastasallad som man snabbt slänger ihop och som smakar fantastiskt gott med hjälp av enkla medel. Vad sägs som grillad paprika, fetaost, citron och dijon? Ja, mina vänner, jag lovar att detta är ett middagstillbehör som verkligen tål att ätas om och om igen, och om man inte vill äta en köttbit till? Ja, då går den lika bra att äta som en pastarätt för sig själv, det är ju trots allt "Meatfree Monday" idag.  
 
Tisdag - Kycklig- och fläskfiléspett: Så här grilltider kan man ju aldrig få tillräckligt många grilltips, eller hur? Nej, bra! Så, grillspett är ju något som oftast uppskattas av både vuxna och barn, kanske mest av barn till och med, och det är ju inget komplicerat att göra. För att piffa upp spetten lite extra kan man kombinera två olika sorters kött, så får man liksom det bästa av mer än värld på tallriken. Vad sägs exempelvis om att varva kyckling och fläskfilé på ett och samma spett och låta dem marinera i en hemmagjord vitlöksmarinad? Jo, jag lovar, det är en grillmiddag ni kommer vilja göra om igen! 
 
Onsdag - Spenatvåfflor: Våfflor kan man ju faktiskt äta mer eller mindre vilken tid på dygnet som helst, och nej, man måste faktiskt inte servera dem tillsammans med grädde och sylt, även om det är alldeles förträfflgit gott det med. Vill man ha lite matigare våfflor så rekommenderar jag att dels slänga i en extra stor näve färsk spenat i smeten innan man gräddar den, och serverar den med ett gäng smarriga, icke söta, tillbehör. Vad sägs exempelvis om bacon, creme fraiche, rödlök och rom? Jo, jag lovar, det är otroligt gott på våfflor det med! 
 
Torsdag - Kycklingköttbullar med zucchini och citronKyckling går alltid hem i detta huset, och en annan vara som också gör det är citron. Ja, barnen älskar citronsmak i mat, och det är något jag använder ganska ofta. Det piffar upp och gör att maten får en fräsch känsla över sig. Idag vill jag tipsa er om en superkombo just med kyckling och citron, nämligen kycklingköttbullar med smak av bl.a. citron. Köttbullar måste inte göras på köttfärs, och det måste inte smaka "klassiskt", även om det också är gott. Nej, testa något annorlunda för lite vardagsvariation vetja och gör köttbullarna på kycklingfärs smaksatt med örter och citron. Så gott! 
 
Fredag - Potatispizza Bianco: En fredag som denna så tänker jag mig att en hembakad pizza kan sitta fint ute på altanen i familj och vänners sällskap. Håller ni med? Vad bra! Så här nu när värmen kommit tänker jag att det kan vara gott med en lite lättsammare pizza än den traditionella, nämligen en Pizza Bianco. Vad det är? En pizza utan tomatsås enkelt förklarat, där man istället använder en vit sås (bianco betyder vit på Italienska) som grund. Just idag tänkte jag tipsa er om att toppa pizzan med något man nästan alltid har hemma, nämligen potatis. Ja, potatispizza är förträffligt gott helt enkelt, och om ni inte testat innan så tycker jag nog nästan att det är mer än dags, idag! 
 
Lördag - Grillad laxfjäril med kall örtsås: Denna tiden på året kan man  ju nästan grilla varje dag verkligen, i alla fall sä här i början av säsongen, men även om man grillar ofta behöver det inte bli enformig mat för den sakens skull. Hur man undviker det? Jo, man varierar det man lägger på grillen givetvis, inget konstigare än så. Likväl som man kan grilla kotletter eller korvar så kan man ju exempelvis grilla fisk! Så,  vad sägs om att slänga en galet vacker laxfjäril på grillen ikväll? Krydda med salt och peppar bara, så kommer fjärilen till sin riktiga rätt och servera med goda tillbehör och en god kall örtsås. Busenkelt och barnsligt gott!  
 
Söndag - Italiensk smörgåstårtaPå söndagar ska man ju samlas hela familjen runt matbordet och prata om veckan. Sen måste det ju så klart inte vara en stek eller ett långkok för att det ska kännas lite extra söndagslyxigt. Vad kan man annars göra då tro? Ja, men varför inte slänga ihop en god smörgåstårta och söndagslyxa med!? En smörgåstårta är ju kanske klassisk kalasmat, och med all rätt, men man kan ju faktiskt likväl göra den hemma till middag en kväll, bara för att det är så fantastiskt gott helt enkelt, och det är ju inte alls svårt egentligen. Som denna smörgåstårtan, en av mina personliga favoriter, men smaker från Italien: bacon, ruccola, kyckling och färgglada tomater. Ja, minst sagt förförande god vill jag lova. Ni måste faktiskt testa. Jo, faktiskt: måste.  
 
Veckans söta - Vit chokladtårta med mascarponeJo, visst får man passa på att lyxa till det med en dessert i alla fall en gång per vecka minsann. Vill man dessutom göra det extra enkelt, men fantastiskt gott, för sig så gör man denna vita chokladtårta gjord på mascarpone. Krämig och förförande god verkligen, och som grädden på moset är det en no-bake tårta som man enkelt slänger ihop, med fördel dagen innan man ska fika på den, men är man ute i god tid kan man fika på den samma dag också förstås så misströsta ej. Denna läckerhet gå helt enkelt hem i alla lägen!
 
 
Visa fler inlägg