Powered by Jasper Roberts - Blog

Fiskgratäng med blomkålsmos

Hej!
 
Hoppas ni har en riktigt skön lördag ännu så länge?
 
Idag fyller min fina vän Maria år, så ett stort grattis på födelsedagen till henne! Det betyder dessutom att det är exakt fem månader kvar till min födelsedag eftersom vi båda fyller år den 28e. Fast jag fyller ju då med andra ord först i juli... Nåväl, det är ju ett tag till! Först och främst vill vi ha vår! Imorgon är det mars månad, vilket ju tekniskt sett ränkas som en av vårmånaderna, så om bara några timmar kan vi officiellt fira in våren! Som jag längtar efter värme och gröna gräsmattor nu! Det kan väl omöjligt bara vara jag?
 
I övrigt är det ju lördag och dags för lördagsmys! Nej, vi fredagsmyser inte i denna familjen, utan vi lördagsmyser istället, det passar oss mycket bättre. Ikväll blir det bara jag och barnen som lördagsmyser dock eftersom pappan i familjen ska på hockeykväll hemma hos en kompis. Jag och barnen ska mysa ner oss i soffan och kika på film tillsammans, och äta lite gott framför tvn. Barnen brukar få välja vad de vill ha, så vi får se vad det blir när vi åker till affären om ett litet tag. 
 
Med det sagt, så måste man ju så klart ha lite mat i magarna också innan gottiset, eller hur? Jo, men självklart! Så, dagens lilla LCHF-tema tips blir en smarrig fiskgratäng! Va? Kan man äta fiskgratäng utan potatismos? Ja, självklart kan man det! Jag säger bara blomkålsmos! Jag älskar verkligen blomkålsmos, och det passar precis lika bra i en gratäng som potatismos gör. Kryddar man dessutom upp moset med lite vitlök och häller en fantastiskt krämig och smarrig sås över den fina fisken, ja, då har man en lördagsmiddag som minst sagt heter duga! 
 

Fiskgratäng med blomkålsmos


4 portioner
  • 600 gram kolja (eller annan vit fisk)
  • ca 2 små blomkålshuvuden
  • 1 vitlöksklyfta
  • 4 msk smör
  • 2 dl creme fraiche
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk oregano
  • 1 citron
  • 1 fiskbuljongtärning
  • ca2-3 dl riven ost
  • salt och svartpeppar
 

  1. Dela blomkålen i små buketter och koka dem i lättsaltat vatten tills den blir mjuk.
  2. Häll av vattnet och mixa blomkålen tillsammans med smör och pressad vitlök. 
  3. Smaka av moset med salt och svartpeppar.
  4. Klicka ut moset runt kanterna på en ugnssäker form.
  5. Lägg fisken i mitten och krydda den med oregano, salt och och peppar.
  6. Vispa ihop creme fraiche och vispgrädde med saften från citronen, sulad buljongtärning och lite salt och peppar.
  7. Häll såsen över fisken och toppa sedan med den rivna osten.
  8. Gratinera på 200 grader i ca 30-40 minuter, tills gratängen får fin färg.
 
Servera gärna exempelvis tillsammans med lite färska grönsaksstavar. 
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook

Visa fler inlägg