Powered by Jasper Roberts - Blog

Stekt inlagd strömming

Godmorgon Skärtorsdag! 
 
Idag mina vänner, idag är det dags för alla häxor att åka till Blåkulla för häxornas sabbat. Ja, vet ni förresten var det där md Blåkulla kommer ifrån från början? Det är allt utom gulligt och allt utom lämpligt för små barns öron egentligen, vilket kan tyckas konstigt med tanke på att påsken liksom är barnens högtid med allt godis och att klä ut sig till små gulliga häxor och påskgubbar.
Nej, från början åkte häxorna till Blåkulla för att ta sabbat tillsammans med Djävulen. Blåkulla var en stod äng utan ände där de tillsammans med Djävulen satt vid ett stort bord och blev utvalda av honom för att lägga sig med honom och tillverka söner och döttrar som i sin tur blev sammangifta på Djävulens beordran. De sönerna och döttrarna skapade i sin tur sedan egna "barn" i form av ormar och paddor...
Det kanske inte är så konstigt att man inte berättar sen historien för barnen längre, utan numer har jag fått lära mig att häxorna och påskgubbarna åker till Blåkulla tillsammans med sina kittlar och sina katter för att dansa! Det är även den versionen av Skärtorsdags-berättelsen jag berättar för mina barn, i alla fall så länge de är små. Sjäv älskar jag ju historia, och historienörden i mig älskar gamla berättelse och sägner, som originalet ovan och tycker alltid att det är intressant att läsa om vad man gjorde och trodde på förr i tiden. 
 
Firandet av den faktiskt påsken mynnar ju dock, som det mesta annat, i den kristna tron och just denna dagen, skärtorsdagen var en 'reningsdag' då lärljungarnas fötter tvättades inför den allra första Nattvarden någonsin. Ordet skär kommer från ett fornnordisk ord för just ren eller blank. Ja, är är även en extrem spåknörd
Idag handlar nog påsken för de flesta om en chans att samlas och äta gott tillsammans med sina nära och kära, och så även för mig och min och familj. Skärtorsdagen inleder en långhelg som bjuder in till en massa ägg-ätande och en chans att få lite extra ledighet och vila så här på vårkanten. 
 
Den där påskmaten ja! Vad är typisk svensk påskmat egentligen? Ägg så klart! Äggen är ju påskens huvudperson liksom, men det får oftast sällskap av bland annat Janssons Frestelse, köttbullar, prinskorv, lammstek och lax i olika former. Sist, men inte minst, så får vi ju inte glömma sillen! Denna urtypiska svenska traditionen som vi av någon anledning inte kan vara utan vid jul, påsk och midsommar. 
När vi nu ändå är lite inne på gamla sägner och påsktraditoner så tänkte jag bjuda er på en riktigt gammal klassiker - stekt inlagt strömming! Ja, mina vänner, detta är en sillsort som funnits med på både jul- och påskbord så länge jag levt, och det är liksom inte helt rätt utan den. Detta är min mormors recept på stekt inlagd strömming, och den är förförande god verkligen. Har ni inte testat innan så är det hög tid nu att återuppliva den gamla strömmingen, på mormors vis!
 

Stekt inlagd strömming


  • 600 gram strömmingsfiléer
  • 0,5 dl ströbröd
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk vitpeppar
  • 4 msk smör till stekning
  • 0,5 dl matolja till stekning
Ättikslag:
  • 4 msk ättiksprit
  • 2 dl vatten
  • 3 msk socker
  • 1 rödlök i skivor
  • 6 kryddpepparkorn
  • 1 tsk salt
 
  1. Blanda samman alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp.
  2. Låt lagen svalna.
  3. Blanda ströbröd, mjöl, salt och peppar på ett fat.
  4. Lägg ihop strömmingarna två och två med skinnsidorna ut.
  5. Vänd flundrorna i ströbrödsblandningen.
  6. Stek strömmingsflundrorna bruna på båda sidor några minuter i smör och olja.
  7. Lägg över strömmingen i ett djupt fat eller en stor burk och häll ättikslagen över.
  8. Låt stå kallt till nästa dag.
 
Servera till påsk- eller julbordet, eller bara som pålägg på knäckebröd.