Powered by Jasper Roberts - Blog

Kyckling i soltorkade tomater- och timjansås

 Hej och godmorgon!
 
Hoppas ni sovit gott? Det har jag kan jag lova! Jag däckade tidigare än vanlig igår kväll. I måndags kom barnens farmor hit för att hälsa på och vi har hållt igång. I måndags var vi på Allsång i Linnéparken i Växjö nästan direkt efter att farmor hade kommit hit. Barnen tyckte dock tyvärr att det var lite halvtråkigt att "bara sitta där och lyssna" så vi åkte hem igen innan det var slut. Synd, för personligen hade jag kunnat sitta där på en filt på gräsmattan i den ljumma kvällssolen hela kvällen, det är ju precis sånt där som jag gillar mest med sommaren. Dock inte lika kul med rastlösa barn som sagt. Nåväl. 
Igår packade vi in farmor i bilen med oss och drog med henne till Tingsryds marknad. Det blev ett par nya fidget sprinners inköpa, samt nya mobilskal till barnen och själv shoppade jag lite english toffee i storlek: massiv. Har aldrig sett så stor toffee innan, och så många roliga smaker - allt från de vanliga vanilj och choklad, till bubbelgum och hallonmacroner, till baileyssmak. Dyrt blev det, men goda var det kan jag meddela. Värt vartenda öre med andra ord. En karusell eller två blev det också, och givetvis lite marknadsmat på det hela. Själv slog jag till med en langos, vilket är typisk marknadsmat i min bok så att säga. Vill man dock göra hemmagjorda langos är det ju faktiskt väldigt enkelt att göra (klicka på länken för att komma till mitt recept). 
 
Ja, som ni hör så har vi haft mysiga dagar tillsammans, men idag ska farmor åka hem igen. Vi andra ska dock vidare på andra äventyr, för idag vankas det nämligen födelsedagskalas för min yngsta kusin som fyller 14 idag. Det bli kaffekalas hos min moster för mig och barnen med andra ord medan sambon och hundarna får husera hemma själva. Efter kalaset ska min dotter sova över hemma hos sin lilla nästkusin, så jag och sonen tar en säng hemma hos min mamma innan vi beger oss av hemåt igen på torsdag. Först och främst måste jag dock fixa en present till min kusin innan vi kör dit idag... Nej, framförhållningen på presenten har inte varit den bästa denna gången uppenbarligen, haha! 
 
Hursom, här och nu ska det, innan nåfgot annart, bli middagstips! Idag blir det kycklingförslag. Här hemma äter vi ganska mycket kyckling då det är ett protein som dels går hem hos alla i familjen, stora som små, och dels för att variationsmöjligheterna på pippin är mer eller mindre oändliga. Ja, kyckling kan man verkligen göra nästan vad som helst med, både avancerade rätter och väldigt enkel vardagsmat som likväl smakar fantastiskt. Dagens tips är just en sådan kycklingrätt - enkel att tillaga men ändå väldigt smakrik med hjälp av få, enkla ingredienser. Kyckling som får smak av en krämig sås på soltorkade tomater och timjan. Vardagslyxigt så det förslår! 
 
 

Kyckling i soltorkade tomater- och timjansås

 4 portioner
 
  • 500 gram kycklingfilé
  • 2 dl creme fraiche
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 1 liten burk soltorkade tomater
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • ca 1 msk torkad timjan
  • salt och svartpeppar
 
  1. Bryn kycklingfiléerna i smör så de får fin yta.
  2. Lägg över filéerna i en ugnssäker form.
  3. Strimla de soltorkade tomaterna.
  4. Rör samman creme fraiche och matlagninggrädde i en gryta.
  5. Smula ner buljongtärningen och rör ner tomaterna.
  6. Koka upp och låt puttra samman ca 5 minuter.
  7. Smaka av med salt och svartpeppar.
  8. Häll såsen över kycklingfiléerna.
  9. Tillaga i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter, eller tills kycklingen är genomstekt.
 
Servera exempelvis tillsammans med pasta eller ris och en gäng härligt förvällda grönsaker.